Μωβ βάφτηκε η θάλασσα από τις μέδουσες στη Χαλκιδική

Ο καθηγητής βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Χιντήρογλου εξήγησε για ποιον λόγο βάφτηκε μωβ η θάλασσα στη Χαλκιδική.
Μωβ βάφτηκε η θάλασσα από τις μέδουσες στη Χαλκιδική
Το φετινό καλοκαίρι όπως έχεις καταλάβει οι μωβ μέδουσες θα έχουν την τιμητική τους. Ειδικά στις θάλασσες της Χαλκιδικής είναι πολύ έντονο το συγκεκριμένο φαινόμενο που έκανε μωβ το νερό στις παραλίες του νομού.

Ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου αναφέρθηκε στο φαινόμενο του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στην Χαλκιδική μιλώντας στο GRTimes.  

«Κατά χιλιάδες άτομα συναντώνται στις θάλασσες της Χαλκιδικής οι μωβ μέδουσες, γνωστές και ως “pelagia noctiluca”», δήλωσε σχετικά ο κ. Χιντήρογλου, Παράλληλα μίλησε και για όσα συνέβησαν στη Χαλκιδική το 1978 λέγοντας ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο τότε «είχε καταστρέψει το τουριστικό προϊόν στη Χαλκιδική και ο κόσμος έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον… άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα».

Ο κ. Χιντήρογλου, αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία κατέδειξε ότι το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών οφείλεται μεταξύ άλλων στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «η pelagia noctiluca, γνωστή και ως τσούχτρα, δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο είδος και έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο στη Χαλκιδική. Αφήνει πίσω της μία -εν δυνάμει- τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας».

Την ίδια στιγμή συνέστησε προσοχή σε όσους επιχειρούν να βγάλουν τις μέδουσες στη στεριά λέγοντας ότι «πέντε μέδουσες να βγάλει κάποιος από τη θάλασσα, θα γεμίσει η παραλία με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό», όπως λέει.

Για την απευκταία περίπτωση τσιμπήματος ο κ. Χιντήρολογλου τόνισε ότι «οι αλλεργικοί, όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα με μικρά παιδιά αλλά και γενικότερα οι λουόμενοι, θα πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω. Καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε μαζί μας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τσιμπήματα και σε περίπτωση που μας τσιμπήσουν, να ξεπλύνουμε το σημείο με καθαρό νερό και έπειτα να αλείψουμε την αλοιφή μας».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, συστήνει ψυχραιμία σε όλους. «Δε χρειάζεται πανικός και υστερία, απλώς πρέπει να δείξουμε λίγη περισσότερη προσοχή» λέει χαρακτηριστικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v