Τα 10 πιο βρωμερά αντικείμενα στο σπίτι σου

Το ήξερες ότι το σπίτι σου είναι γεμάτο εστίες μικροβίων; Τώρα θα το μάθεις. Δες ποια αντικείμενα είναι οι συνήθεις ύποπτοι.
Τα 10 πιο βρωμερά αντικείμενα στο σπίτι σου
Αν έχεις θέμα με την καθαριότητα του σπιτιού σου, τότε κάθε εβδομάδα βάζεις σκούπα, ξεσκονίζεις, πλένεις και σφουγγαρίζεις. Ακόμα και αν τα κάνεις όλα αυτά όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα στα οποία οφείλεις να δώσεις παραπάνω... έμφαση, γιατί συγκεντρώνουν πολλά, πάρα πολλά μικρόβια.

Η βάση της τουαλέτας

Καθαρίζεις κάθε φορά μόνο το καπάκι της λεκάνης θεωρώντας πως εκεί είναι η εστία των μικροβίων; Κακώς. Στη βάση της λεκάνης και στο πάτωμα γύρω από αυτή συγκεντρώνονται επίσης πολλά βακτήρια, οπότε το νου σου.

Τα πόμολα

Το να σου «ανοίγουν πολλές πόρτες» είναι κάτι θετικό. Η πίσω πόρτα επίσης έχει ενδιαφέρον. Το να πιάνεις όμως το πόμολο της πόρτας για να την ανοίξεις εγκυμονεί κινδύνους, καθώς τα πόμολα, φιλοξενούν τους μικροοργανισμούς όσων χεριών τα έχουν αγγίξει.

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο, όπως και το ποντίκι που χρησιμοποιείς, συγκρατούν πάνω τους ό,τι έχει περάσει από το χέρι σου πριν κάτσεις στο πισί. Σε ένα τεστ που έκανε βρετανικό περιοδικό τεχνολογίας σε ένα γραφείο με υπολογιστές, τα περισσότερα πληκτρολόγια βρέθηκαν να έχουν 150 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό επίπεδο βακτηρίων και πάνω από 200 είδη μικροβίων.

Τηλέφωνα και τηλεκοντρόλ

Τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα ή τα τηλεκοντρόλ είναι τα αντικείμενα που ακουμπάμε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο στην καθημερινότητά μας. Κι επειδή γίνεται μηχανικά, ποτέ δεν σκεφτόμαστε αν τα χέρια μας είναι καθαρά. Έτσι, σε αυτές τις επιφάνειες, μπορούν να μένουν βακτήρια, ίσως και ισάριθμα με εκείνα της τουαλέτας.

Στρώμα

Μούχλα, βακτήρια και «νιφάδες» από το δέρμα τις οποίες αποβάλλει το σώμα σου καθημερινά κατασκηνώνουν για να ξεκουραστούν στο ίδιο μέρος με σένα. Γι’ αυτό, μία φορά το μήνα, πρέπει να καθαρίζεις με την ηλεκτρική σκούπα και τις δύο πλευρές του στρώματος, ενώ καλό είναι να το βγάζεις και στον ήλιο για να σκοτώνονται τα ακάρεα.

Τα μαξιλάρια

Όπως και με το στρώμα, νεκρά κύτταρα από το δέρμα, ακάρεα, σκόνη και άλλα, όχι πολύ υγιεινά πράγματα συγκεντρώνονται εκεί που αναπαύεις το κεφαλάκι σου. Είναι ο λόγος που απαιτείται συχνή αλλαγή μαξιλαροθήκης, όπως και το να αερίζεις και να βγάζεις στον ήλιο το εσωτερικό τους.

Σφουγγάρια

Το σφουγγάρι για το πλύσιμο των πιάτων είναι από τους συνήθεις βρώμικους ύποπτους μέσα σε ένα σπίτι. Το σπογγώδες υλικό και η υγρασία που διατηρεί το κάνουν ιδανικό για ανάπτυξη αποικιών μικροβίων. Γι’ αυτό φρόντισε να αλλάζεις τα σφουγγάρια τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Η κεφαλή της ντουζιέρας

Το κεφάλι του ντους λόγω της θερμοκρασίας και της υγρασίας που αναπτύσσεται εκεί, μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζεις να το καθαρίζεις τακτικά. Εντάξει;

Τα καθαριστικά

Τα πανάκια, τα σφουγγάρια και οι βούρτσες που χρησιμοποιείς για φασίνα, προφανώς συγκεντρώνουν πάνω τους μεγάλο μέρος της σκόνης και των μικροβίων του σπιτιού. Να τα πλένεις καλά λοιπόν ή να τα βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα-δυο λεπτά ώστε να σκοτώνονται τα μικρόβια.

Ο φούρνος μικροκυμάτων

Μιας και τον αναφέραμε, πόσο καιρό έχεις να ασχοληθείς μαζί του; Όχι, δεν καθαρίζει μόνος του σκοτώνοντας τα μικρόβια. Τα υπολείμματα τροφών μένουν εκεί, γι’ αυτό χρειάζεται τακτικό καθάρισμα με ένα σφουγγάρι και ζεστό νερό με σαπουνάδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v