Αϋπνία και αρνητικές σκέψεις: Τι να κάνω;

Ξυπνάς συχνά τα βράδια και στο μυαλό σου κάνουν πάρτι οι κακές σκέψεις; Δες πώς θα ανακουφιστείς.
Αϋπνία και αρνητικές σκέψεις: Τι να κάνω;
Ο εγκέφαλος αποτελεί το μόνο όργανο του σώματός μας το οποίο παραμένει ενεργό και κατά τη διάρκεια του ύπνου, άρα οτιδήποτε σε απασχολεί κατά τη διάρκεια της μέρας πιθανώς να επανέλθει... δριμύτερο το βράδυβράδι.

Αποτέλεσμα; Να μην μπορείς να κοιμηθείς, ενώ στο μυαλό σου στροβιλίζουν αρνητικές σκέψεις. Τι μπορείς να κάνεις;

Αφιέρωσε 30 λεπτά μέσα στη μέρα προκειμένου να σκεφτείς και αν θες να αναλύσεις όλα εκείνα που σε αγχώνουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά. Μόλις περάσει το χρονικό αυτό διάστημα, «κλείσε ρολά» και συνέχισε τη μέρα σου.

Γράψε σε ένα χαρτί όλες τις σκέψεις που σε κρατάνε ξύπνιο/α τα βράδια. Έτσι θα γίνουν πιο ξεκάθαρες, και θα διαμοιραστούν σε κομμάτια ώστε να μην γίνουν ογκόλιθος που θα σε πνίγει τις νύχτες που δεν σε παίρνει ο ύπνος.

Οργάνωσε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν πέσεις στο κρεβάτι. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, άκουσε το αγαπημένο σου είδος μουσικής, μύρισε αιθέρια έλαια που θα σε χαλαρώσουν, διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο ή δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό – δες εδώ πώς

Το μυαλό σου είναι πολύ πιθανό να έχει συνδέσει την ώρα του ύπνου από την υπερανάλυση. Προσπάθησε να πεις στον εαυτό σου φράσεις, όπως: «Δεν χρειάζεται να βρω τώρα όλες τις απαντήσεις σε αυτά που με απασχολούν. Έχω ορίσει την ώρα για τις ανήσυχες σκέψεις μου και θα το κάνω τότε», «Αξίζω να έχω χρόνο για ανάπαυση».

Κλείσε όλες τις οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο και αντιστάσου στο να ανοίξεις το κινητό αν δεις ότι δεν κοιμάσαι. Οι πάσης φύσεως οθόνες, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπουν μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία καθώς διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό. Αν σε αυτό προσθέσεις και τον αρνητισμό που διέπει την επικαιρότητα στα social, τότε έχεις το τέλειο μείγμα για να μην κλείσεις μάτι.

Πιες ένα ζεστό χαμομήλι. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ταπεινό βότανο μπορεί να μειώσει το στρες. Δεν είχαν άδικο οι γιαγιάδες μας, όταν μας έβραζαν χαμομήλι για να κοιμηθούμε. Εναλλακτικά, δοκίμασε και το ζεστό γάλα. Αυτό δεν το υποστηρίζουν οι έρευνες, αλλά το μυαλό μας που το έχει συνδυάσει με το γάλα με τον ύπνο της βρεφικής μας ηλικίας.

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις, σήκω και κάτσε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού, ώστε να σταματήσεις να συνδέεις την ανησυχία με τον χώρο που αναπαύεσαι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v