Έρευνα: Λιγότερο έξυπνοι όσοι πιστεύουν στα ζώδια

Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και ναρκισσιστικές τάσεις τείνουν να έχουν όσοι πιστεύουν στα ζώδια, λέει νέα σουηδική έρευνα.
Έρευνα: Λιγότερο έξυπνοι όσοι πιστεύουν στα ζώδια
Χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και ναρκισσιστικές τάσεις τείνουν να έχουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στα ζώδια, αν πιστέψουμε την νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι στην Σουηδία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Ίντα Άντερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχολογίας «Personality and Individual Differences», μελέτησαν 264 ανθρώπους (το 87% γυναίκες) ηλικίας 25 έως 34 ετών.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το αν διαβάζουν ή/και πιστεύουν στα ζώδια, και να κάνουν ψυχομετρικά τεστ, καθώς και τεστ νοημοσύνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη ναρκισσιστική προσωπικότητα και την πίστη στην αστρολογία, ενώ παράλληλα –αν και σε μικρότερο βαθμό− επισήμαναν πως όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης νοημοσύνης τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πιστεύει κανείς στην αστρολογία.

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να δίνουν βάση στις αστρολογικές προβλέψεις.

Η εγωκεντρική οπτική γωνία των ναρκισσιστών ευνοεί την αστρολογία, εκτιμούν οι ερευνητές, που σημειώνουν ότι οι ναρκισσιστές έχουν την τάση να αρνούνται τα πραγματικά γεγονότα, και έτσι πιστεύουν ότι η αστρολογία έχει επιστημονική βάση. Ο τίτλος της μελέτης, εμπνευσμένος από αυτό το εύρημα, ήταν «Ακόμη και τα άστρα νομίζουν ότι είμαι ανώτερος».

«Η αστρολογία εμφανίζει αύξηση δημοφιλίας, παρά την έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης. Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η αρχαία πρακτική της μελέτης των θέσεων και κινήσεων των ουρανίων σωμάτων -με την πεποίθηση ότι αυτά επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά- γνωρίζει τέτοια αναζωπύρωση» σημειώνουν οι ερευνητές.

Κλείνοντας, οι ίδιοι τονίζουν ότι «αν και ο εναγκαλισμός της αστρολογίας φαίνεται αθώος, παρόλα αυτά είναι δυνατό να διευκολύνει την άκριτη σκέψη και να ευνοήσει τις προκαταλήψεις» υπογραμμίζοντας πως «η πίστη στην αστρολογία συσχετίζεται με την πίστη σε πολλές άλλες ψευδοεπιστήμες, καθώς και με την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο αβλαβής».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v