Λόγοι για να προτιμήσεις τη λαϊκή αγορά

Μπορεί να σου φαίνεται λίγο δύσκολο αν δουλεύεις να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί και να πεταχτείς στη λαϊκή, αλλά αξίζει τον κόπο.
Λόγοι για να προτιμήσεις τη λαϊκή αγορά
Αν δεν πηγαίνεις λαϊκή επειδή δεν αντέχεις να ξυπνάς τα πρωινά, σε συγχωρούμε. Αν όμως το κάνεις επειδή σνομπάρεις την λαϊκή αγορά θα σου θυμίσουμε ότι στα αγγλικά ονομάζεται «flea market» (βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο) και είναι κάτι αρκετά κουλ. Σοβαρά, έχουμε πολλούς λόγους για να το πιστεύουμε αυτό.

Στη λαϊκή τα προϊόντα κοστίζουν αρκετά πιο φθηνά από ό,τι στο μανάβικο. Τουλάχιστον 10-20% πιο λίγο. Και είναι και πιο φρέσκα.

Στη λαϊκή μαθαίνεις να ψωνίζεις. Ζητάς συμβουλές από τον παραγωγό σχετικά με το τι να επιλέξεις, κι αν είσαι τυχερός θα σου δώσει και δύο-τρία τιπς για νοστιμότερα γεμιστά.

Ανακαλύπτεις νέα προϊόντα. Στη λαϊκή ειδικεύονται στο ντελικατέσεν. Μπορείς να βρεις από ελιές σε λεμόνι, μέχρι είδος μπαχαρικού ή φρούτου που δεν έχεις ξαναματαδεί ποτέ στη ζωή σου.

Η λαϊκή αγορά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα -για την ακρίβεια στην Καμπανία της Ιταλίας- αλλά έχει και κάποιες ομοιότητες με την Αρχαία μας Αγορά. Επομένως είναι ένας από τους λίγους τρόπους που έχουμε ως σημερινοί άνθρωποι για να  συνδεθούμε με τον αρχαίο άνθρωπο, πέρα από το νατο θέατρο ή το περπάτημα στην σκιά της Ακρόπολης. 

Δεν δίνει κανείς σημασία στο τι φοράς. Μπορείς να πας με τις χνουδωτές σου παντόφλες και κυριολεκτικά να μη δώσει κανείς σημασία. Και να σου πούμε κάτι; Βάλε χιτώνα για να το ζήσεις σαν αρχαίος.

Έχει πλάκα το «παζάρεμα». Μπορεί να μην έχεις ανάγκη το ευτελές ποσό των 20 λεπτών του ευρώ, αλλά έχει τη φάση του αυτό το αλισβερίσι επιχειρημάτων. Κι αφού είπαμε τις με τουρκική ρίζα λέξεις «παζάρεμα» και «αλισβερίσι», να σε ενημερώσουμε ότι στην Ελλάδα ως θεσμός καθιερώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στη λαϊκή θα ανακαλύψεις προϊόντα που δεν πήγαινε ο νους σου ότι υπάρχουν. Νομίζεις ότι το ΙΚΕΑ έκανε δημοφιλές αυτό το εργαλείο που ξεφλουδίζει; Κάνεις λάθος, στη λαϊκή έκαναν αυτά τα μαραφέτια την πρώτη τους εμφάνιση.

Θα γελάσεις. Αν έχεις πάει έστω και μία φορά στη λαϊκή θα έχεις ακούσει τις ανεπανάληπτα εμπνευσμένες ατάκες που ακούγονται. Πιθανολογούμε ότι κάποιος παραγωγός γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό την ατάκα “να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει.

Θα φας τέλεια χωριάτικα καλαμάκια χοιρινά. Εκεί κατά τις 11.30-12.00 δε θα αντισταθείς στη γαργαλιστική μυρωδιά του χοιρινού που σιγοψήνεται. Και είναι έτσι κλασικό, παραδοσιακό, με το λιπάκι του ανακατεμένο με λεμόνι και το ψωμάκι που δεν είναι και τόσο ωραίο, αλλά το τρίψεις πάνω στο καλαμάκι, ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο.

Θα ανεβάσεις πρωτότυπες φωτογραφίες στο ίνσταγκραμ. Οι λαϊκές αγορές έχουν εμπνεύσει τραγουδιστές και ζωγράφους, εσύ δηλαδή γιατί να μη βγάλεις μία «νεκρή φύση»;

Γιατί έχει το γούστο της η πολύβουη αυτή ατμόσφαιρα και η κυρίαρχη μυρωδιά του κρεμμυδιού (ή του μανταρινιού ενίοτε). Κι είναι ενδιαφέρον να αλληλεπιδράς με κάθε καρυδιάς καρύδι.

Γιατί αν πας συγκεκριμένα στην “αταξική” λαϊκή της  Καλλιδρομίου, θα είναι σαν να έχεις κάνει μία ολοκληρωμένη έξοδο. Μουσικοί του δρόμου, ηθοποιοί, οπαδοί του Αστέρα Εξαρχείων, τουρίστες, όλοι μαζί συνθέτουν μία αξιοζήλευτη πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα που δεν πρέπει να χάσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v