«Χάνονται ασθενείς πριν προλάβουν να φτάσουν στις ΜΕΘ»

«Πολεμικές» έχουν γίνει οι εφημερίες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ενώ στην Έδεσσα υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για μια μάσκα οξυγόνου.
«Χάνονται ασθενείς πριν προλάβουν να φτάσουν στις ΜΕΘ»
Οι εικόνες που παρατηρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικές και θυμίζουν πολεμική ζώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης, αναφέρει ότι «έχουμε φτάσει σε καταστάσεις περυσινές», σημειώνοντας ότι σε αρκετά νοσοκομεία της πόλης υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με φορητούς αναπνευστήρες.

«Αυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου έχουμε 41 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και έναν σε απλή κλίνη με αναπνευστήρα και φορητό μόνιτορ», επισημαίνει. Μάλιστα, τονίζει ότι μόλις το 7%-8% είναι εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, ο κ. Τουχτίδης υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί η θνητότητα, καθώς οι ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία. «Παρόλο που είναι νεότεροι και περιμένεις να έχουν καλύτερη εξέλιξη, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι φτάνουν στις ΜΕΘ για να μην πεθάνουν. Πολλοί μπορεί να μην προλάβουν να διασωληνωθούν, να πεθάνουν την ώρα της εξέτασης στη βραχεία, την ώρα της μεταφοράς τους, πολλοί μπορεί να καταλήξουν μέσα σε ένα απλό τμήμα ενώ δείχνουν καλή εικόνα, με ικανοποιητικό κορεσμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Έδεσσα: Λίστα αναμονής για μια μάσκα οξυγόνου

Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε το νοσοκομείο της Έδεσσας ως ένα τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της επέλασης του 4ου κύματος της πανδημίας. 

Όπως είπε την Τρίτη, το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν στις κλινικές του νοσοκομείου (σ.σ. εκτός ΜΕΘ, καθώς αυτή έχει κλείσει από τον Οκτώβριο) περισσότεροι από 30 ασθενείς με Covid.

Επίσης, κατήγγειλε πως γίνεται επιλογή ασθενών για την υποστήριξη με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα μόλις δύο μηχανήματα high flow σε καθεμία από τις δύο κλινικές Covid.

«Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν, δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν», είπε, προσθέτοντας πως στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πάνω από 50 ασθενείς με κορωνοϊό, «υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι, οι οποίοι έχουν παραδοθεί, και ένας πνευμονολόγος, και δυστυχώς πεθαίνουν οι ασθενείς αβοήθητοι».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v