ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως αργά το 2022

Καθώς τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει σε όλο τον κόσμο, η πανδημία «θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως αργά το 2022
Έναν χρόνο λιγότερο θα διαρκούσε η πανδημία, αν τα εμβόλια δεν είχαν μοιραστεί άνισα στον πλανήτη, αφήνοντας –ποιος θα το περίμενε− τις φτωχότερες χώρες στο έλεος του ιού, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, η παγκόσμια υγειονομική κρίση είναι πολύ πιθανό να παραταθεί ως τα τέλη του 2022, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, δρ Μπρους Έιλγουορντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει αυτή τη στιγμή ανοσία ενάντια στον κορωνοϊό, ένα ποσοστό που στις περισσότερες άλλες ηπείρους φτάνει το 40%.

Ο Έιλγουορντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου να προσφέρουν την βοήθειά τους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείας να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις τελευταίες. Υπενθύμισε επίσης τις δεσμεύσεις των πλουσιότερων κρατών σχετικά με τις δωρεές εμβολίων στον υπό ανάπτυξη κόσμο, καλώντας τις κυβερνήσεις τους να ελέγξουν πού βρίσκονται σε σχέση με αυτό.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η People's Vaccine, μόλις μία στις επτά δόσεις που έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες φτάνει όντως στον προορισμό της.

Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της covid-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v