SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από χαρτονομίσματα και κέρματα

Εξαιρετικά απίθανο είναι να κολλήσεις κορωνοϊό επειδή έπιασες μολυσμένο χαρτονόμισμα ή κέρμα, λέει νέα έρευνα.

Δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από χαρτονομίσματα και κέρματα

Πολύ χαμηλός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της επαφής με μετρητά –χαρτονομίσματα και κέρματα– σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ειδική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, το ερώτημα πόσο καιρό παραμένει ο ιός πάνω στα χρήματα έχει απασχολήσει ειδικούς και μη. Η τελευταία μελέτη απαντά και ένα άλλο, πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Πόσα μολυσματικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν από ένα χαρτονόμισμα ή ένα κέρμα σε πραγματικές συνθήκες;

Οι ερευνητές συνέκριναν πόσο καιρό «ζουν» διαφορετικές συγκεντρώσεις κορωνοϊού πάνω σε διάφορα κέρματα και χαρτονομίσματα, σε σύγκριση με μια επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα.

Τα ευρήματα είναι μάλλον καθησυχαστικά: Ενώ στον ανοξείδωτο χάλυβα ο μολυσματικός κορονοϊός είναι ακόμη παρών μετά από επτά ημέρες, στο χαρτονόμισμα π.χ. των δέκα ευρώ έχει εξαφανιστεί τελείως σε τρεις ημέρες.

Όσον αφορά τα κέρματα, ο ιός δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος (συνεπώς ούτε μεταδοτικός) μετά από έξι ημέρες στο κέρμα των 10 λεπτών, μετά από δύο ημέρες στο κέρμα του ενός ευρώ και μετά από μόλις μία ώρα στο κέρμα των πέντε λεπτών.

Η γρήγορη εξαφάνιση από το πεντάλεπτο οφείλεται στο ότι αυτό είναι φτιαγμένο από χαλκό, πάνω στον οποίο είναι γνωστό ότι οι ιοί ζουν λιγότερο.

Παρ’ όλο που ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες, ιδίως πάνω στα χαρτονομίσματα, για να μολυνθεί ένας άνθρωπος μόνο και μόνο επειδή τα έπιασε απαιτείται υψηλό ιικό φορτίο κάτι που συνήθως δεν υπάρχει πάνω τους. «Υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η μόλυνση με κορονοϊό από τα μετρητά είναι πολύ απίθανη» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντάνιελ Τοντ.

Όπως έχουν διαπιστώσει και άλλες έρευνες, στη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων η λοίμωξη Covid-19 έχει συμβεί αερογενώς. Παρά τους αρχικούς φόβους, οι μολύνσεις από επιφάνειες φαίνεται να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Αν και η μελέτη αφορούσε την παραλλαγή Άλφα του κορωνοϊού («βρετανική»), οι ερευνητές εκτιμούν ότι και η παραλλαγή Δέλτα («ινδική») συμπεριφέρεται ανάλογα πάνω στα χρήματα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2