Δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από χαρτονομίσματα και κέρματα

Εξαιρετικά απίθανο είναι να κολλήσεις κορωνοϊό επειδή έπιασες μολυσμένο χαρτονόμισμα ή κέρμα, λέει νέα έρευνα.
Δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από χαρτονομίσματα και κέρματα
Πολύ χαμηλός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της επαφής με μετρητά –χαρτονομίσματα και κέρματα– σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ειδική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Τμήμα Ιατρικής και Μοριακής Ιολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, το ερώτημα πόσο καιρό παραμένει ο ιός πάνω στα χρήματα έχει απασχολήσει ειδικούς και μη. Η τελευταία μελέτη απαντά και ένα άλλο, πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Πόσα μολυσματικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν από ένα χαρτονόμισμα ή ένα κέρμα σε πραγματικές συνθήκες;

Οι ερευνητές συνέκριναν πόσο καιρό «ζουν» διαφορετικές συγκεντρώσεις κορωνοϊού πάνω σε διάφορα κέρματα και χαρτονομίσματα, σε σύγκριση με μια επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα.

Τα ευρήματα είναι μάλλον καθησυχαστικά: Ενώ στον ανοξείδωτο χάλυβα ο μολυσματικός κορονοϊός είναι ακόμη παρών μετά από επτά ημέρες, στο χαρτονόμισμα π.χ. των δέκα ευρώ έχει εξαφανιστεί τελείως σε τρεις ημέρες.

Όσον αφορά τα κέρματα, ο ιός δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμος (συνεπώς ούτε μεταδοτικός) μετά από έξι ημέρες στο κέρμα των 10 λεπτών, μετά από δύο ημέρες στο κέρμα του ενός ευρώ και μετά από μόλις μία ώρα στο κέρμα των πέντε λεπτών.

Η γρήγορη εξαφάνιση από το πεντάλεπτο οφείλεται στο ότι αυτό είναι φτιαγμένο από χαλκό, πάνω στον οποίο είναι γνωστό ότι οι ιοί ζουν λιγότερο.

Παρ’ όλο που ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες, ιδίως πάνω στα χαρτονομίσματα, για να μολυνθεί ένας άνθρωπος μόνο και μόνο επειδή τα έπιασε απαιτείται υψηλό ιικό φορτίο κάτι που συνήθως δεν υπάρχει πάνω τους. «Υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η μόλυνση με κορονοϊό από τα μετρητά είναι πολύ απίθανη» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντάνιελ Τοντ.

Όπως έχουν διαπιστώσει και άλλες έρευνες, στη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων η λοίμωξη Covid-19 έχει συμβεί αερογενώς. Παρά τους αρχικούς φόβους, οι μολύνσεις από επιφάνειες φαίνεται να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Αν και η μελέτη αφορούσε την παραλλαγή Άλφα του κορωνοϊού («βρετανική»), οι ερευνητές εκτιμούν ότι και η παραλλαγή Δέλτα («ινδική») συμπεριφέρεται ανάλογα πάνω στα χρήματα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v