Από τους 4500 βιαστές κάθε χρόνο, καταδικάζονται μόνο οι 20

Σύμφωνα με μελέτη του εγκληματολόγου και βουλευτή της ΝΔ, Άγγελου Τσιγκρή μόνο το 6% των σεξουαλικών επιθέσεων καταγγέλλονται στην αστυνομία.
Από τους 4500 βιαστές κάθε χρόνο, καταδικάζονται μόνο οι 20
Το τελευταίο διάστημα πολλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκαλώντας τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης.

Ο διδάκτωρ Εκληματολογίας και βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής  παρουσίασε πρόσφατα τη μελέτη του με τίτλο «Βιασμός: To αθέατο έγκλημα», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί ή απόπειρες βιασμού, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Ακόμα και από τις περιπτώσεις αυτές, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικαστούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά σε κάτι λιγότερο από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη άνω των 5 ετών».

Ο κ. Τσιγκρής μίλησε μάλιστα σχετικά στο «ΘΕΜΑ»  επισημαίνοντας ότι οι βιασμοί ανηλίκων που εκδικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια αφορούν το 35% των περιπτώσεων, ενώ οι βιασμοί ενηλίκων το 65%: «Tα σεξουαλικά εγκλήματα, κάτι που ισχύει σε όλο τον κόσμο και πάντα, είναι αθέατα και ατιμώρητα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως τα εγκλήματα αυτά σπάνια δημοσιοποιούνται και ακόμα σπανιότερα φτάνουν στη γνώση των διωκτικών αρχών, γιατί σπάνια καταγγέλλονται. Αυτό συμβαίνει γιατί τουλάχιστον 6 στα 10 θύματα βιώνουν για χρόνια συναισθήματα ενοχής για την επίθεση που δέχτηκαν. Μιλάμε για ποσοστό 35% όσων θεωρούν ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τον βιασμό τους αν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά» δήλωσε ενώ πρόσθεσε πως «η αυτοενοχοποίηση του θύματος οδηγεί στη μερική έως και την ολοκληρωτική απενοχοποίηση του δράστη, η οποία με τη σειρά της στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων καταλήγει στη σιωπή και την ατιμωρησία».

Παράλληλα ανέφερε ότι: «Μόνο στις 47 υποθέσεις ασκείται ποινική δίωξη και από αυτές στις 11 μετατρέπεται το κατηγορητήριο από κακούργημα του βιασμού σε πλημμέλημα, συνήθως σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, του 337 του Ποινικού Κώδικα, και μόνο στις 9 περιπτώσεις καταδικάζεται τελικά για το κακούργημα του βιασμού. Αν δούμε την αρχή και το τέλος της αποτυχημένης ποινικής σταδιοδρομίας του εγκλήματος, βλέπουμε ότι είναι καταδικασμένο να μην επιτύχει ποινικά. Ουσιαστικά έχουμε περίπου 4.500 βιασμούς ή απόπειρες βιασμού κάθε χρόνο στη χώρα και 9 καταδίκες».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v