280 Έλληνες έκαναν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες

280 Έλληνες έκαναν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
280 Έλληνες έκαναν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες
Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα ταξιδάκι στο διάστημα, ειδικά αυτή την πανδημική χρονιά που διανύουμε; Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος απηύθυνε πρόσκληση για νέους αστροναύτες πριν λίγο διάστημα κι η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι υπεύθυνοί του.

Συγκεκριμένα με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 22.589 άτομα έκαναν αίτηση μέσω Διαδικτύου, εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%). Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, οι 220 από άνδρες (78,6%) και οι 60 από γυναίκες (21,4%).

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ο ESA προτίθεται να εκπαιδεύσει και ένα άτομο με σωματική αναπηρία ως αστροναύτη. Συνολικά 257 ΑμεΑ (197 άνδρες και 60 γυναίκες) έκαναν αίτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων 4 από την Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι του ESA φάνηκαν ενθουσιασμένοι από τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση για Ευρωπαίους αστροναύτες που είχε γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι).

«Η ύπαρξη άνω των 22.000 υποψηφίων είναι εντυπωσιακός αριθμός. Έχουμε όλοι εκπλαγεί. Είναι μια πολύ ισχυρή έκφραση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που έχουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη για το διάστημα και για να γίνουν αστροναύτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ, ενώ αναφέρθηκε ακόμη ότι η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ο ESA αναμένεται τελικά να υπογράψει συμφωνία με τέσσερις έως έξι υποψήφιους που θα στελεχώσουν το σώμα των αστροναυτών της τα επόμενα χρόνια σε βάση πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή έχει σκοπό να προσλάβει έως 20 ακόμη άτομα ώστε να υπάρχουν κι οι απαιτούμενες «ρεζέρβες» σε περίπτωση ανάγκης ή δοθείσας της ευκαιρίας.

Μια τέτοια ευκαιρία θα μπορούσε να είναι η επιθυμία ενός κράτους-μέλους του ESA (στα οποία συμπεριλαμβάνεται κι η Ελλάδα) να πραγματοποιήσει μια «εθνική αποστολή» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αστροναύτες προέρχονται από τη Γαλλία (7.137) και ακολουθούν Γερμανία (3.700), Βρετανία (1.979), Ιταλία (1.860), Ισπανία (1.344) και Βέλγιο (1.019). Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής όπως είναι φυσιολογικό θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, έπειτα ιατρική αξιολόγηση για να φτάσουμε στους δύο γύρους συνεντεύξεων. Αφού γίνει το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων περίπου 1.500 άτομα θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

Ο ESA έχει σήμερα επτά ενεργούς αστροναύτες, ένας από τους οποίους, ο Γάλλος Τομά Πεσκέ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν επίσης δύο Ιταλοί (Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι), δύο Γερμανοί (Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουρερ), ένας Δανός (Αντρέας Μόγκενσεν) και ένας Βρετανός (Τίμοθι Πικ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v