Το βράδυ της Πέμπτης η τελευταία υπερπανσέληνος του 2021

Μεγαλύτερη και φωτεινότερη θα είναι την Πέμπτη η Πανσέληνος του Ιουνίου, η τελευταία Υπερπανσέληνος για φέτος.
Το βράδυ της Πέμπτης η τελευταία υπερπανσέληνος του 2021
Το «Φεγγάρι της Φράουλας» θα στολίσει την Πέμπτη 24 Ιουνίου τον νυχτερινό ουρανό, στο τρίτο και τελευταίο υπερθέαμα της υπερπανσελήνου για φέτος.

Υπερπανσέληνο τη λέμε επειδή η σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της στη Γη, με αποτέλεσμα να μοιάζει μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως. Όσο για το «Φεγγάρι της Φράουλας», αυτό είναι ένα προσωνύμιο που έδωσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής στην Πανσέληνο του Ιουνίου, η οποία συμπίπτει με την εποχή που μαζεύονται οι ώριμες φράουλες.

Υπερπανσελήνους είχαμε άλλες δύο φέτος, στις 27 Απριλίου και τις 26 Μαΐου. Το φαινόμενο δημιουργείται όταν η πανσέληνος συμπίπτει με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης, η οποία ακολουθεί ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε την περιγράφουμε ως υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο. Οι όροι αυτοί, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι αστρονομικοί: Χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά, όπως εξηγεί η NASA, από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v