Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ινδική παραλλαγή του SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί συνολικά σε 44 χώρες έως τώρα.
Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού
Έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την ινδική παραλλαγή του SARS-CoV-2 η οποία έχει «μερίδιο ευθύνης» για την τεράστια έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, ενώ την ίδια ώρα έχει εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες παγκοσμίως.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή  Β.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, έχει εντοπιστεί ήδη σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση ενώ ο διεθνής οργανισμός, προσέθεσε ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Εκτός από την Ινδία, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η παραλλαγή αυτή ανάγκασε τον ΠΟΥ αυτή την εβδομάδα να την χαρακτηρίσει ως «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Θεωρείται μάλιστα ένας από τους βασικούς λόγους - πάντως όχι ο μόνος - που κρύβονται πίσω από την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη ακόμη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια από τα εμβόλια που κυκλοφορούν ήδη.

Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στην παραπάνω λίστα κυρίως επειδή είναι πιο μολυσματική.

Τα επίσημα δεδομένα κάνουν λόγο για περίπου 4.000 ανθρώπους, οι οποίοι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19 το τρέχον διάστημα στην Ινδία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αναμένεται να
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v