Οργή για δηλώσεις Πατέλη περί... τεμπέληδων διδακτορικών φοιτητών

Σχεδόν «τεμπέληδες» αποκάλεσε τους διδακτορικούς φοιτητές ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, όμως μετά τις αντιδράσεις, ζήτησε συγγνώμη.
Οργή για δηλώσεις Πατέλη περί... τεμπέληδων διδακτορικών φοιτητών
Από χθες έχει γίνει ένας μικρός χαμός με τις δηλώσεις του πολύ στενού συμβούλου του πρωθυπουργού (επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη) Αλέξη Πατέλη ο οποίος αποκάλεσε λίγο έως πολύ «τεμπέληδες» τους διδακτορικούς φοιτητές της χώρας, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο σωρεία αντιδράσεων.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος δεν θα προσλάμβανε κάποιον κάτοχο διδακτορικού τίτλου αν του δινόταν η ευκαιρία. Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του

 «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ, δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση, γιατί δείχνει ότι πως είναι πιθανώς ένας άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά. Το διδακτορικό, αν θέλεις να το κάνεις καλά, απαιτεί μια αφοσίωση πέντε, έξι χρόνων στην πιο παραγωγική σου ηλικία. Οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου»

Πάρα πολλοί χρήστες των social media κατακεραύνωσαν την τοποθέτηση του κυρίου Πατέλη κι εκείνος αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη μέσα από ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζοντας ατυχή και λανθασμένη την περιβόητη διατύπωσή του.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.

Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.

Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.

Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.

Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v