Σκέρτσος: Παρουσιάζουμε την Ελλάδα 2.0, μια καλύτερη εκδοχή της χώρας

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο Ελλάδα 2.0 παρουσίασε ο Άκης Σκέρτσος, μιλώντας για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Σκέρτσος: Παρουσιάζουμε την Ελλάδα 2.0, μια καλύτερη εκδοχή της χώρας
Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, περιγράφοντάς το ως εξής: «είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει σαν στόχο να κάνει update στο λειτουργικό της χώρας, στο software και το hardware της Ελλάδας. Για να μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρωτίστως το μέλλον και άρα τους ίδιους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές του κινητού μας για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις». Και εγένετο… Ελλάδα 2.0.

Στόχος του προγράμματος, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, είναι να δημιουργήσει τη νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας, ενώ η βασική του διαφορά από άλλα αναπτυξιακά προγράμματα είναι πως «έως σήμερα πρώτα εξασφαλίζαμε τα ευρωπαϊκά χρήματα και μετά σκεφτόμασταν τι θα τα κάνουμε. Ο στόχος, σχεδόν αυτοσκοπός, ήταν η απορρόφηση για την απορρόφηση. Όχι το μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Αυτός ο τρόπος μας προίκισε σίγουρα με καλύτερες υποδομές έως σήμερα, απέτυχε όμως να δώσει απαντήσεις σε μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας».

«Η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης» συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, «είναι η ακριβώς ανάποδη. Πρώτα δηλαδή έπρεπε να παρουσιάσουμε στους εταίρους μας ένα δικό μας, "ελληνικής ιδιοκτησίας", συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο, επαρκώς αιτιολογημένο και κοστολογημένο, και μετά να διεκδικήσουμε τους πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε.

»Ένα σχέδιο που να αναλύει:

1) το γιατί είναι αναγκαία κάθε επένδυση που προτείνεται,
2) ποια είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και του κράτους που έρχεται να θεραπεύσει
3) πώς θα έχει πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, δηλαδή με ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνει πιο αποδοτική κάθε επένδυση και
4) βεβαίως πότε θα υλοποιηθεί και πόσο θα κοστίσει.

»Ένα κανονικό business plan δηλαδή με δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν αντίστοιχες ή και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους περισσότερες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας».

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης προγράμματα για πληθυσμιακές ομάδες που «δεν θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα τέτοιο σχέδιο. Στο επίκεντρο των δράσεων του βρίσκονται οι νέοι, οι γυναίκες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αγρότες, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών στην περιφέρεια και τα νησιά μας, οι άνθρωποι του πολιτισμού».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v