Πέντε φορές που η ανθρωπότητα κινδύνευσε με αφανισμό

Νομίζεις ότι με αυτή την πανδημία πλησιάζουμε στο τέλος του κόσμου; Άραξε, υπάρχουν ή μάλλον υπήρξαν και χειρότερα.
Πέντε φορές που η ανθρωπότητα κινδύνευσε με αφανισμό

Πανδημίες, ηφαίστεια που ξερνάνε καυτή λάβα και αφανίζουν πόλεις, αστεροειδείς και… μαύρες τρύπες απείλησαν ανά τους αιώνες την ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.

Ευτυχώς, τη γλιτώσαμε. Προς το παρόν. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ο κόσμος βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

Η πρώτη φορά που γνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα τα βρήκε πολύ σκούρα, βάσει επιστημονικών στοιχείων, ήταν πριν από 72 χιλιάδες χρόνια, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Toba στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ηφαιστειακή έκρηξη ήταν η μεγαλύτερη των δύο εκατομμύριων χρόνων. Λέγεται ότι περίπου 3.000 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκειά της, εξαπολύοντας εκατομμύρια σωματίδια στάχτης στην ατμόσφαιρα αφανίζοντας φυτά και δέντρα.

Μια μελέτη αναφέρει ότι σχεδόν ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός εξαφανίστηκε, καθώς μετά την έκρηξη δεν υπήρχε βροχόπτωση με αποτέλεσμα να υπάρξει παντελής έλλειψη τροφής λόγω της καταστροφής. Εικάζεται επίσης πως οι πυκνοί ατμοί από την ηφαιστειακή τέφρα, προκάλεσαν έναν παγκόσμιο «ηφαιστειακό χειμώνα», συνολικής διάρκειας δέκα ετών.



Η δεύτερη έκρηξη συνέβη πριν από 39 χιλιάδες χρόνια στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η Νάπολη της Ιταλίας και πιθανότατα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη. Εικάζεται πως οδήγησε στον αφανισμό των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των Νεάτερνταλ.

Ο επιταχυντής και οι μαύρες τρύπες

Ένας υπόγειος σωλήνας μήκους 17 μιλίων που αποτελείται από 9.000 μαγνήτες, ο οποίος συνθλίβει ατομικά σωματίδια με πολύ υψηλή ταχύτητα σίγουρα έκανε πολύ κόσμο να ανησυχήσει εν έτει 2015,  για το τι θα συμβεί όταν τεθεί σε λειτουργία.

Μέχρι και νομικά κινήθηκαν διάφορες οργανώσεις για να σταματήσει το πείραμα, καθώς το αποτέλεσμα ήταν ακόμα άγνωστο. Σύμφωνα με αναφορές, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, που θα διέλυαν τον πλανήτη. Ήταν τόσο μεγάλη η ανησυχία του κόσμου, που ο τεράστιος Stephen Hawking παρενέβη, και τόνισε πως το πείραμα θα είναι «ασφαλές». Παρά τις δηλώσεις του όμως, πολύ συνέχισαν να πιστεύουν ότι η «επανάληψη» του big bang θα μπορούσε να προκαλέσει άγνωστες ανωμαλίες για τις οποίες ο κόσμος θα ήταν εντελώς «απροετοίμαστος». Σε κάθε περίπτωση όλα πήγαν καλά και καμία μαύρη τρύπα δεν κατάπιε τον πλανήτη μας.



Μαύρη πανώλη (μας) πλάκωσε

Ο «μαύρος θάνατος» που κάνει τον κορωνοϊό να μοιάζει με… γριπούλα, ξεκίνησε και αυτός από την Κίνα και εξαπλώθηκε από μολυσμένους ψύλλους και αρουραίους. Η πανώλη θα μπορούσε να εξαλείψει ολόκληρη την ανθρωπότητα λόγω της έλλειψης θεραπείας και της κακής υγιεινής εκείνη την εποχή, ενώ ο θάνατος ερχόταν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη λοίμωξη.

Ο συνολικός ανθρώπινος απολογισμός της, υπολογίζεται σε 100 έως 200 εκατομμύρια νεκρούς στην Ευρώπη, στην Ασία και στη βόρεια Αφρική. Ευτυχώς, τη στιγμή της εξάπλωσης, τα ταξίδια ήταν αρκετά περιορισμένα, επομένως η ασθένεια παρέμεινε εντός των κοινοτήτων. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τότε πιθανότατα ο κόσμος να μην ήταν όπως τον ξέρουμε. Ή και να μην ήταν καθόλου.

Απειλή από το διάστημα

Το σενάριο της ταινίας Αρμαγεδδών δεν είναι εντελώς ψέμα. Ο πλανήτης μας απειλήθηκε κατά καιρούς από αστεροειδείς σε γιγαντιαία μεγέθη και ο κίνδυνος συνεχίζει να βρίσκεται… κάπου εκεί έξω. Τον Μάρτιο του 2014 ένας αστεροειδής πλάτους 1,2 χιλιομέτρων θα μπορούσε να χτυπήσει τη γη, όμως πέρασε και δεν ακούμπησε, ενώ τον Ιούνιο του 2015, η NASA παρακολουθούσε εντατικά έναν αστεροειδή που είχε μέγεθος 2,4 χιλιόμετρα και ήταν δεκαπέντε φορές το μέγεθος του μεγαλύτερου αστεροειδούς που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Η ανακοίνωση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και οδήγησε στη δημιουργία ενός συστήματος που είτε θα καταστρέφει είτε θα εκτρέπει τους αστεροειδείς που πλησιάζουν στη γη. Και αυτός πέρασε «ξυστά», ενώ η NASA εξακολουθεί να μην γνωρίζει για το πού κατευθύνεται το 98% των αστεροειδών στο διάστημα.



Πυρηνικός όλεθρος στο… τσακ

Σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να σημάνει νέο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια εκτόξευση πυραύλου Black Brant XII από τη Βορειο-Δυτική Νορβηγία τον Ιανουάριο του 1995, προκάλεσε κόκκινο συναγερμό στη Διοίκηση Στρατηγικών Πυραύλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επικείμενο χτύπημα.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν τον πύραυλο ο οποίος θεωρήθηκε πως ήταν πυρηνική κεφαλή που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα. Αμέσως, εστάλη ένα μήνυμα στον "πυρηνικό χαρτοφύλακα της Ρωσίας" που είχε προθεσμία δέκα λεπτών για την απόφαση. Ο τότε  Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν ενεργοποίησε τα πυρηνικά κλειδιά και δόθηκαν εντολές για ετοιμασίες πόλεμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Λίγα λεπτά πριν από την πυρηνική εκτόξευση, ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα και η ανθρωπότητα γλίτωσε από ένα ολέθριο πυρηνικό πόλεμο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v