Ή θα γίνει καθολικό το λοκντάουν, ή να αλλάξουμε στρατηγική

Θα πρέπει να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό λόκνταουν, που θα εφαρμοστεί σοβαρά στην πράξη, ή να προχωρήσουμε σε εντελώς άλλη στρατηγική, δηλώνει ο καθηγητής.
Ή θα γίνει καθολικό το λοκντάουν, ή να αλλάξουμε στρατηγική
Την εκτίμηση πως η εφαρμογή ενός σκληρότερου λοκντάουν δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα ήδη ληφθέντα μέτρα, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. 

«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή, η αύξηση της δόσης, κατά τη γνώμη μου, δεν θα δουλέψει», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο, όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό λοκτάνουν δεν είναι καλή λύση, αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν: ή θα αυξήσουμε τη δόση του φαρμάκου ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» συνόψισε, δίνοντας μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν φαίνεται να αποδίδουν.

«Δηλαδή, ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό λοκντάουν, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν, ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλημμα που δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown», πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό και αυτή η λύση να δουλέψει.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πώς θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητά τους ενώ έπρεπε.

«Δεν μπορώ να σας πω πώς θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτι ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι ακούει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για καταστροφή εάν ανοίξουμε, την ώρα που υπάρχει κώλυμα ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v