Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποκτήσει τελικά η ΕΕ

Το πράσινο φως φαίνεται να δόθηκε για την πρόταση Μητσοτάκη στην ΕΕ, να αποκτούν όσοι εμβολιάζονται πιστοποιητικό που θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερα.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποκτήσει τελικά η ΕΕ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα εξασφαλίζει σε όσους έχουν εμβολιαστεί ελεύθερη διέλευση συνόρων, χωρίς τεστ και καραντίνες.

«Η προσδοκία είναι ότι αυτό [σ.Σ. το πιστοποιητικό εμβολιασμού] θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι» δήλωσε η καγκελάριος. «Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο».

Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ωστόσο πως η ύπαρξη πιστοποιητικού δεν σημαίνει πως μόνο οι κάτοχοί του θα μπορούν να ταξιδέψουν. «Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ, αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία», εξήγησε, για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», συνέχισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, πριν την δημιουργία του ίδιου του πιστοποιητικού.

Μιλώντας για την συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως όλοι συμφωνούν στην ανάγκη δημιουργίας του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι συμβατό και ενιαίο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενη στη συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους της, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι συμφωνούν όλοι στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου και ανέφερε ότι οι τεχνικές προεργασίες έχουν γίνει από την Επιτροπή από κοινού με τα κράτη - μέλη ήδη τον Ιανουάριο. «Ίσως αυτό να γίνει η βάση και για την είσοδο στην ΕΕ από τρίτες χώρες» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη διάσκεψη κορυφής σημείωσε πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», επισήμανε, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων στο πιστοποιητικό.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα σε πολλές χώρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v