Φλαμίνγκο πεθαίνουν στον Άγιο Μάμα

Δεκάδες φλαμίνγκο έχουν πεθάνει στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, δηλητηριασμένα από μόλυβδο.
Φλαμίνγκο πεθαίνουν στον Άγιο Μάμα

Δηλητηριασμένα από μόλυβδο που περιείχαν τα κυνηγετικά σκάγια, δεκάδες φλαμίνγκο αφήνουν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, όπως καταγγέλλει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταύρος Καλπάκης από το σωματείο «Δράση για την άγρια ζωή».Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα τέλη Ιανουαρίου όταν και παρέλαβαν τα δύο πρώτα φοινικόπτερα με συμπτώματα δηλητηρίασης, έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί στις εγκαταστάσεις του σωματείου συνολικά 9 πουλιά. «Όλα τους είχαν καταπιεί σκάγια. Στην ακτινογραφία φαίνονται τα σκάγια στο στομάχι του πουλιού. Δεν είναι πυροβολημένο καθώς η νεκροψία έδειξε ότι τα είχε καταπιεί», σημείωσε ο κ. Καλπάκης.«Αρχικά», πρόσθεσε, «δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα, αλλά με την πάροδο των ημερών και την εισαγωγή νέων πουλιών για νοσηλεία και την εύρεση συνεχώς νεκρών πουλιών, το πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, όπου έχουν πεθάνει δεκάδες πουλιά».

Ο υδροβιότοπος του Αγίου Μάμα θεωρείται περιοχή ειδικής προστασίας του δικτύου Natura 2000, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή φιλοξένησε πέρυσι την πρώτη αναπαραγωγική αποικία φλαμίνγκο (όπως είναι γνωστά τα φοινικόπτερα) στη χώρα μας και «από παράδεισος αυτών των πουλιών, τελικά γίνεται εφιάλτης τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σταύρος Καλπάκης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v