Γερμανικό δικαστήριο ακύρωσε την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης ακύρωσε την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Γερμανικό δικαστήριο ακύρωσε την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, μέχρι και το ξημέρωμα είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία πως αποδίδει. Πολλοί είναι οι πολίτες που αντιδρούν απέναντι σε αυτό, χαρακτηρίζοντας το ως ακραίο κι αντισυνταγματικό. Για αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία, η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης, η οποία έρχεται να ακυρώσει την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης που ίσχυε από τις 8 το βράδυ, έως και τις 5 το πρωί.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε, κατόπιν προσφυγής μιας γυναίκας από το Τύμπιγκεν. Η δικαστική απόφαση έχει τελεσίδικο χαρακτήρα και ορίζει με σαφή τρόπο ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από τις 11 Φεβρουαρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί για τελευταία φορά από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευθεί τα πρακτικά και το κείμενο της απόφασης, προκειμένου να μοιραστούμε λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, πάνω στις οποίες στήριξαν οι δικαστές όσα αποφάσισαν. Ωστόσο σε πρώτη φάση η ανακοίνωση του Δικαστηρίου αναφέρει εν ολίγοις ότι «η σημερινή επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις, ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση ο φόβος για μία εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων».

Με λίγα λόγια δηλαδή οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξ' αρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι θα μπορούσε να επιβληθεί μόνον σε περιπτώσεις που δεν έχουν αποδώσει άλλα μέτρα ηπιότερης φύσεως που έχουν παρθεί στην περιοχή.

Η τοπική κυβέρνηση μέσα από τις πρώτες δηλώσεις των αξιωματούχων της αναφέρει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση. Από το 2016 το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης κυβερνά ο «Πράσινος» Βίνφριντ Κρέτσμαν ως επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Έως και δύο εβδομάδες πριν ο Κρέτσμαν, δήλωνε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αποδίδει, μιλώντας για το επιτυχημένο παράδειγμα της Αυστρίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρούντι Χούγκβιλετ παραδέχθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση ότι «με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο να τεθεί κάποια στιγμή το ζήτημα της αναλογικότητας». Από την άλλη ο υπουργός Υγείας Μάνφρεντ Λούκα, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων τόνισε πως «εξυπακούεται ότι η δικαστική απόφαση θα υλοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα». Παρόλα αυτά υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας καθώς όπως ανέφερε «έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση από την άλλη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου. «Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν είναι ελεημοσύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μπόρις Βάιρχαουχ. Ικανοποίηση για τη δικαστική απόφαση εξέφρασε και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). Τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αλλαγή στρατηγικής πλέον της κυβέρνησης Κρέτσμαν, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο σε συγκεκριμένες πόλεις που, με βάση την επιδημιολογική εικόνα τους, παραμένουν hot spots του κορωνοϊού. Είναι σίγουρο πάντως ότι δεν αναμένονται αποφάσεις πριν από τις επικείμενες διαβουλεύσεις, την Τετάρτη, ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v