Βραζιλιάνοι κατάδικοι μειώνουν την ποινή τους διαβάζοντας βιβλία

Στις φυλακές της Βραζιλίας, η ποινή σου μειώνεται κατά τέσσερις μέρες για κάθε βιβλίο που διαβάζεις. Κι αν αυτό δεν είναι το νόημα της αναμόρφωσης, ποιο είναι;
Βραζιλιάνοι κατάδικοι μειώνουν την ποινή τους διαβάζοντας βιβλία
Καθώς σε μεγάλο τμήμα του δυτικού κόσμου ανοίγει δειλά η συζήτηση για το πώς τα σωφρονιστικά μας συστήματα αποτυγχάνουν ξανά και ξανά να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, και τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό, μια από τις ιδέες που ξαναπέφτουν στο τραπέζι είναι το πρωτοποριακό σύστημα που υιοθέτησε το 2012 η Βραζιλία.

Σύμφωνα με αυτό, οι κρατούμενοι σε τέσσερις ομοσπονδιακές φυλακές της χώρας έχουν την ευκαιρία να μειώσουν την ποινή τους κατά τέσσερις ημέρες για κάθε βιβλίο που διαβάζουν. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί: Έχεις κάθε φορά τέσσερις εβδομάδες στη διάθεσή σου για να διαβάσεις ένα μυθιστόρημα, ένα βιβλίο φιλοσοφίας ή ένα επιστημονικό δοκίμιο, και να γράψεις αφού το τελειώσεις μια έκθεση πάνω σε αυτό, η οποία θα πρέπει να είναι χειρόγραφη, χωρίς διορθώσεις, να κάνει σωστή χρήση των παραγράφων και να διαβάζεται εύκολα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί 12 φορές, με δώδεκα διαφορετικά βιβλία, προσφέροντας έτσι στους φυλακισμένους το μάξιμουμ της μείωσης της ποινής τους κατά 48 ημέρες.

Μια ειδική επιτροπή αποφασίζει ποιοι κρατούμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο έχουν αποκαλέσει μεταξύ άλλων και «Εξιλέωση μέσω της ανάγνωσης».

«Θα μπορούσε κανείς με αυτόν τον τρόπο να βγει από την φυλακή διαφωτισμένος, και μια πιο ευρεία αντίληψη του κόσμου» είχε δηλώσει στο Reuters όταν το πρόγραμμα ξεκινούσε ο δικηγόρος από το Σάο Πάολο Andre Kehdi, επικεφαλής ενός προγράμματος δωρεάς βιβλίων στις φυλακές. «Αναμφίβολα θα φύγουν από εδώ καλύτεροι άνθρωποι» συμπλήρωσε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v