Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο στο δικό μας #metoo

Η σιωπή έσπασε. Πληθαίνουν τα τελευταία 24ωρα οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του αθλητισμού.
Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο στο δικό μας #metoo
Η Σοφία Μπεκατώρου χάραξε θαρραλέα τον δρόμο. Και η σιωπή, επιτέλους, έσπασε. Τσουνάμι καταγγελιών σημειώνεται τις τελευταίες ώρες από αθλήτριες και ολυμπιονίκεις, με την εισαγγελική έρευνα να ανοίγει και τα μέλη της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο.

Το θάρρος να μιλήσουν για τις δικές τους εφιαλτικές εμπειρίες βρήκαν, μετά την Σοφία Μπεκατώρου, τέσσερις ακόμα αθλήτριες. Η αρχή έγινε με την πρώην διεθνή πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και την πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης και πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών Ραμπέα Ιατρίδου

«Το λάθος δεν είναι ότι πνίξαμε τις ιστορίες μέσα μας. Το λάθος είναι ότι δεν είχαμε την αίσθηση ότι θα μας (υπο)στηρίξουν για να τις πούμε και φυσικά φοβόμασταν τον σχολιασμό και την κριτική από τους «δικαστές» γι αυτό δεν είχαμε το θάρρος. Η κάθε γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μας αν και όταν αποφασίσει να μιλήσει, όταν βρει το θάρρος μέσα της» καταλήγει η συγκλονιστική ανάρτηση της Ραμπέας Ιατρίδου στο Facebook.

Ακολούθησε η Μαρίνα Ψυχογιού, άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, και τελευταία χρονικά η Νίκη Μπακογιάννη, ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος.

«Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη» λέει η Μαρίνα Ψυχογιού πριν ξεκινήσει τη δική της, τρομακτική εξιστόρηση.

Θέση πήρε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, καταγγέλοντας πως έχει δεχθεί δύο φορές απειλές για τη ζωή του από το περιβάλλον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας γιατί είδε, όπως λέει, πράγματα που δεν έπρεπε. «Αυτά που έχετε δει από την Σοφία, πιστέψτε με, είναι λίγα. Υπάρχει κάποιο φιλμ το οποίο θα εμφανιστεί, με πάρα πολλά στοιχεία, άμεσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα hashtag #ΜεΤηΣοφια και #Μπεκατώρου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις πρώτες θέσεις του Twitter, με εκατοντάδες ελληνίδες να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες παρενόχλησης, κακοποίησης και εκμετάλλευσης μέσα σε ένα σύστημα του οποίου τα θεμέλια (άργησαν αλλά) μόλις άρχισαν να τρίζουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v