10 διάσημες ιστορίες αγάπης

Ξεψαχνίζουμε ιστορικά και λογοτεχνικά αρχεία για να συγκεντρώσουμε κάποια από τα πιο διάσημα Love stories όλων των εποχών, τιμώντας τον Θεό Έρωτα.
10 διάσημες ιστορίες αγάπης

Χριστούγεννα πλησιάζουν και παρότι βρισκόμαστε εν μέσω περιορισμών, μια -μη σου πούμε και δύο- ερωτική διάθεση τη νιώθουμε για την πιο χουχουλιάρικη και χουζούρικη περιόδο της χρονιάς. Αφού σταματήσουμε να γράφουμε λέξεις που θα χρησιμοποιούσαν τα Στρουμφάκια, θα μπούμε στο ψητό και θα μοιραστούμε μαζί σου, διάσημες ιστορίες αγάπης. Διαλέξαμε 10 από αυτές που έχουν αφήσει τα περισσότερα χτυποκάρδια στο διάβα τους.

Χίθκλιφ και Κάθριν από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη

Με αυτό το αριστούργημα της λογοτεχνίας η Εμιλύ Μπροντέ, κερδίζει επάξια μια σημαντική θέση στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, χαρίζοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κλασικά αναγνώσματα όλων των εποχών. Στις σελίδες του διαδραματίζεται η καθηλωτική ερωτική ιστορία του Χίθκλιφ και της της Κάθριν που ήταν ευλογημένοι και καταραμένοι μαζί, να ζήσουν μια ιστορία αγάπης που σημάδεψε τις ζωές όχι μόνο εκείνων αλλά και εκατομμυρίων αναγνωστών.

Μπίγκλεϊ και Τζέιν Μπένετ από το Περηφάνια και Προκατάληψη

Το βιβλίο αυτό, της Τζέιν Όστεν είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες ιστορίες αγάπης που έχουν γραφτεί ποτέ. Με έναν δεξιοτεχνικό τρόπο η Τζέιν σκιαγραφεί το υπερβατικό “πρόσωπο” του έρωτα, μέσα από τη σύγκρουση δύο κόσμων τόσο διαφορετικών μεταξύ τους. Η αγάπη ωστόσο είναι εκεί, παρούσα για να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο, σκαρώνοντας ένα love story που όσες φορές κι αν διαβάσουμε ή δούμε στον κινηματογράφο ή στο θέατρο συγκινούμαστε από την αλήθεια του.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Ένα γαλλικό παραμύθι, έμελλε να γίνει μια από τις πλέον πολυδιαβασμένες ερωτικές ιστορίες, με δεκάδες μεταφορές, σε βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. Μια ιστορία για την αγάπη που φυτρώνει στα πιο κακοτράχαλα μονοπάτια για να ισοπεδώσει κάθε προκατάληψη. Γιατί τα δάκρυα των ερωτευμένων έχουν μια ζωοποιό δύναμη, που μέχρι και τον θάνατο μπορεί να νικήσει.

Κουασιμόδος κι Εσμεράλδα

Η Παναγία των Παρισίων είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που γεννήθηκε στο μυαλό του Βίκτωρ Ουγκώ και θέριεψε στις καρδιές των αναγνωστών του. Αυτό συνέβη γιατί η ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας μέσα στην τραγικότητα της κατάληξής της, κρύβει τη βασική σύσταση της αγάπης και του έρωτα. Τη θυσία και το βίωμα της απώλειας αυτού που ονειρεύτηκες. Τόσο σκληρό και τόσο μεγαλειώδες.

Χένρι Χίγκινς και Ελάιζα Ντούλιτλ από τον Πυγμαλίωνα

Ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω εμπνεύστηκε την ιστορία αγάπης του Άγγλου γλωσσολόγου Χίγκινς και της πλανόδιας πωλήτριας λουλουδιών από τον ελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα, του Κύπριου βασιλιά που ερωτεύτηκε το άγαλμα (Γαλάτεια) που έφτιαξε. Παρά τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής κι όλα τα στερεότυπα σχετικά με τη μόρφωση, ο Μπέρναρντ Σω μας χάρισε μια ιστορία που υπερπηδά αυτά τα εμπόδια και δείχνει με υποδειγματικό τρόπο πως κάθε σχέση μοιάζει με παιχνίδι που μάθαμε παιδιά και παίζεται καλύτερα με 2.

Άννα Καρένινα και Κόμης Βρόνσκι

Ο αληθινός έρωτας τυφλώνει, κι αν αγαπάς με όλο σου το είναι τότε τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει μέχρι να αποκτήσεις το άλλο σου μισό. Ίσως η πλέον αριστοτεχνική αποτύπωση αυτού στη λογοτεχνία, είναι η Άννα Καρένινα από τον ΛέωνΤολστόι. Η Άννα Καρένινα διέπραξε το ύψιστο αδίκημα της μοιχείας στη Ρωσία του 19ου αιώνα, γιατί αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής της τον Κόμη Βρόνσκι.

Ο Γκάτσμπυ κι η Νταίζη από τον Μεγάλο Γκάτσμπυ

Ένα love story από αυτά που έμειναν στην ιστορία, αποδεικνύοντας, πως η δόξα, τα χρήματα, η επιτυχία κι ο κόσμος ολόκληρος, δεν είναι αρκετός να γιατρέψει τις πληγές μιας καρδιάς που πόνεσε, γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να έχει αυτή που λαχταρούσε.

Η Τερίζ κι η Κάρολ από το "Κάρολ"

Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο γυναίκες που πόθησαν και αγάπησαν πολύ η μία την άλλη, σε βαθμό που η αγάπη κι ο δεσμός τους έγιναν σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά που βυθίστηκε στην αισθηματική δικτατορία του ανομολόγητου έρωτα.

Ο Μιμίκος κι η Μαίρη

Μια αληθινή; ιστορία αγάπης που έλαβε χώρα στα ελληνικά εδάφη και πήρε χαρακτήρα θρύλου, ενώ έγινε κινηματογραφική ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, περιγράφει την τραγική ιστορία των εραστών του Ουρανού όπως τους είπαν. Η Μαίρη Βέμπερ ήταν Γερμανίδα παιδαγωγός κι ο Μιχαήλ Μιμίκος ήταν διδάκτορας γιατρός. Συναντιόντουσαν στην Ακρόπολη, στο Ζάππειο και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου περπατούσαν ερωτευμένοι, ενώ αντάλλασσαν ερωτικές επιστολές, μα δεν μπορούσαν να είναι μαζί, γιατί δεν το επέτρεπε ο πατέρας της Μαίρης. Η ζωή δεν μπόρεσε να τους χωρίσει ωστόσο, παρά μόνο ο θάνατος. Ακόμη κι αυτός όμως υπέκυψε κι η ιστορία τους πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά, χαρίζοντας τους αθανασία.

Ο Ένις Ντελ Μαρ κι ο Τζακ Τουίστ του Brokeback Mountain

Η Άννυ Πρου πέρασε στο πάνθεον της αμερικανικής λογοτεχνίας για την ιστορία του Brokeback Mountain, που περιέγραψε με ένα σχεδόν λυρικό τρόπο την ερωτική ιστορία δύο αντρών, που με φόντο ένα ερωτεύσιμο άγριο φυσικό τοπίο, μοιράστηκαν τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Αυτές που οι ήρωες ανακαλούν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Μαζί τους και εμείς.

Ο Φλορεντίνο Αρίσα κι η Φερμίνα Δάσα από το Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας

Πότε άραγε τελειώνει η αγάπη; Πότε άραγε σταματά ο έρωτας; Κανείς δεν έχει βρει ακόμη τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Αν κάποιος ωστόσο μπορεί να μας δώσει τα φώτα του, είναι ο Φλορεντίνο Αρίσα ο οποίος πενήντα ένα χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες, ακόμη σκέφτεται τη Φερμίνα, σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης που ειπώθηκαν ποτέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v