Είμαστε όλοι μετανάστες… λέει το DNA μας

Η ανθρωπότητα ξεκίνησε από την Αφρική και εξαπλώθηκε στα πέρατα του κόσμου, αποκαλύπτει η ανάλυση του αρχαίου ανθρώπινου DNA.
Είμαστε όλοι μετανάστες… λέει το DNA μας
Όλοι ξεκινήσαμε από την Αφρική, και όλοι μεταναστεύσαμε. Το ανθρώπινο είδος είναι, πλέον επιβεβαιωμένα και από επιστημονικής άποψης, μεταναστευτικό –χωρίς να εξαιρούνται ούτε οι φυλές της Αφρικής από τις οποίες προήλθαμε όλοι, καθότι και αυτές μετακινήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.

Η επιστημονική έρευνα και η ανάλυση του αρχαίου ανθρώπινου DNA αποκαλύπτουν πολλά για το πώς –και από πού– μετακινήθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο. «Από επιστημονική άποψη, ίσως οι μόνοι που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν μετανάστες είναι μερικές φυλές που μιλούσαν τη γλώσσα Khoisan στη νότια Αφρική», δήλωσε ο Ώστιν Ρέινολντς, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας που ειδικεύεται στη γενετική των πληθυσμών.

Ο χαρακτηρισμός Khoisan αναφέρεται σε αφρικανικές κοινότητες στη σημερινή Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, την Αγκόλα και τη Νότια Αφρική, οι οποίες μιλούν παρόμοιες γλώσσες, δήλωσε ο Ρέινολντς στο Live Science. Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που δείχνουν ότι οι Khoisan μπορεί να είναι μη μεταναστευτικοί απόγονοι των πρώτων ανθρώπων, καθώς ζουν στον τόπο όπου πιθανότατα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι και έχουν μεγάλο ποσοστό γενετικής ποικιλομορφίας.

Η νότια Αφρική, βέβαια, είναι ένα μόνο από τα σημεία που οι επιστήμονες θεωρούν πιθανά «σημεία μηδέν» της ανθρωπότητας. Άλλα μέρη της αφρικανικής ηπείρου έχουν επίσης προταθεί ως πιθανά σημεία της πρώτης εμφάνισης του homo sapiens. Για το ότι αυτό συνέβη κάπου στην Αφρική, πάντως, είμαστε σίγουροι.

Ο Μαρκ Στόουνκινγκ, μοριακός γενετιστής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας δήλωσε στο Live Science ότι δεν έχουν απομείνει στη Γη λαοί που δεν είναι, επιστημονικά τουλάχιστον, μετανάστες.

«Όλοι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί έχουν έρθει σε επαφή με άλλους σε κάποια στιγμή στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένου των Khoisan, κι αυτό αποδεικνύεται από στοιχεία στα γονίδια, τους πολιτισμούς και τις γλώσσες τους».

Οι πρώτοι άνθρωποι μετακινήθηκαν εκτενώς στην Αφρική για περισσότερα από 100.000 χρόνια πριν περάσουν από την Ανατολική Αφρική στη Μέση Ανατολή. Είναι πιθανό ότι λίγο αργότερα, οι άνθρωποι κατευθύνθηκαν νοτιοανατολικά κατά μήκος των ακτών της Ινδίας, με πολλά περισσότερα κύματα μεταναστών να ακολουθούν για μια περίοδο δεκάδων χιλιάδων ετών. Στην πορεία, σύμφωνα με τον Στόουνκινγκ, πρέπει να υπήρξε εκτενής ανταλλαγή DNA. Αυτά τα δύο στοιχεία, μετακίνηση και ανάμειξη, είναι που καθορίζουν τελικά το ανθρώπινο είδος.

Πηγή: Ert.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v