Σύψας: Το 30 Νοεμβρίου ξεχάστε το

Στη μερική χαλάρωση των μέτρων μόνο αν μειωθούν τα κρούσματα αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Σύψας: Το 30 Νοεμβρίου ξεχάστε το
Μιλώντας για το τι θα κρίνει την άρση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι οι ημερομηνίες για να ανοίξει η οικονομία τα Χριστούγεννα είναι οριακές, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να ξεχάσουμε την πιθανότητα για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

«Ήδη υπάρχει μια επιπέδωση όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτή η επιπέδωση κρατά πέντε ημέρες, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε μια καθοδική τάση. Εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από χίλια, τουλάχιστον, και 500 ιδανικά, θα υπάρξει μια περίοδος μία δύο εβδομάδων που η πανδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει και αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μοναδικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι το σύστημα υγείας, όταν δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των ΜΕΘ θα είναι κάτω από 60%-70%», δήλωσε.

«Την ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε», πρόσθεσε.  «Οριστικά, ούτε τα κρούσματα θα έχουν πέσει. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Πόσο βαθιά στον Δεκέμβριο, πόσο θα έχουμε πλησιάσει τις γιορτές, αυτό είναι άγνωστο. Είναι οριακά τα νούμερα για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποια οικονομική δραστηριότητα. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Είμαστε σε ένα πλατό, ελπίζουμε ότι το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα κάτω», σημείωσε. 

Όσον αφορά για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής είπε πως το «πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας θα συνοδεύεται με νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο. Θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενα lockdown».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v