29 πράγματα που θα έλεγα στον νεότερο εαυτό μου

Ταξίδεψα στον χρόνο πίσω, όχι για να σε γνωρίσω. Αλλά για να βρω τον νεότερο «εγώ». Και να τι του είπα.
29 πράγματα που θα έλεγα στον νεότερο εαυτό μου
Και ξάφνου άνοιξε μια τρύπα στον χωροχρόνο και μπήκα μέσα. Πού θα με βγάλει άραγε; Άγνωστο. Αν όμως με βγάλει καμιά 20αρια χρόνια πριν ή και παραπάνω καλά θα ήταν.

Να βρω τον νεότερο εαυτό μου, να γράψω σε ένα χαρτί κάποια πραγματάκια και να του το αφήσω κάτω από την πόρτα.

Και ύστερα να επιστρέψω εδώ. Στο μίζερο λοκντάουν.

Ιδού τι θα γράφει:

«Κάνε ό,τι πιο ηλίθιο έχεις φανταστεί στην εμφάνισή σου τώρα. Αν πειραματιστείς όταν μεγαλώσεις θα είσαι απλώς σούργελο.

Σκέψου μία και δύο και τρεις και δεκαπέντε φορές να κάνεις τατουάζ το σχέδιο που σου γυάλισε.

Καταλαβαίνω πόσο θέλεις να παρτάρεις, αλλά τουλάχιστον παρακολούθα και τα μαθήματα στη σχολή σου.

Γι’ αυτό μην κολλάς με τις παρέες του σχολείου. Εξελίξου, κάνε φίλους από τη σχολή σου μήπως και αρχίσεις να πηγαίνεις.

Μη βρίζεις γμτχ, θα σου κολλήσει κι όταν θα είσαι 30 θα φαίνεσαι απλά γελοίος.

Ξεκίνα γυμναστήριο και κάποιο άθλημα/πολεμική που να σου αρέσει και κάν’το συνήθεια. Με το ζόρι στην αρχή, δεν πειράζει. Δεν θα ξαναέχεις ποτέ τόση ενέργεια μαζεμένη μέσα σου.

Μην κολλήσεις με τα video games. Είναι χαμένος χρόνος και μακροπρόθεσμα θα σε κάνουν οκνηρό και λαπά.

Διάβαζε βιβλία, ναι και αυτά με το ζόρι ακόμα και αν δεν σου αρέσουν. Θα τα συνηθίσεις και θα τα αγαπήσεις.

Τρώγε καλά. Άσε τους άλλους να πλακώνουν γαριδάκια, πατατάκια και κρουασάν. Το φαγητό στο σπίτι είναι ό,τι καλύτερο για το μέλλον σου.

Τόλμα να κάνεις πράγματα τώρα που είσαι νέος. Προλαβαίνεις άνετα να επιδιορθώσεις τις συνέπειες του να κάνεις λάθος, μη φοβάσαι. Και ναι, αυτό ισχύει και για την κίνηση προς το αγόρι/κορίτσι που σου αρέσει.

Παίρνε προφυλάξεις. Δεν θες να κάψεις τα γεννητικά σου όργανα και να δίνεις 50άρια στους αφροδισιολόγους. Ούτε να γίνεις πρόωρα πατέρας/μάνα.

Μάθε να αγαπάς την φύση. Είναι η ωραιότερη απόδραση.

Μάθε ποιος είσαι, τι θες και ζήσε αυθεντικά. Να είσαι πρώτα αληθινός με τον εαυτό σου. Πέρα από τους γονείς σου, δε χρωστάς τίποτα και σε κανένα.

Μην κλείνεσαι, επειδή φοβάσαι. Βγες έξω.

Βάζε αντηλιακό.

Πέρνα περισσότερο χρόνο με τον παππού και την γιαγιά. Τώρα που τους έχεις. Μην τους κάνεις αγάπες μόνο για να σου δίνουν λεφτά.

Μάθε να μαγειρεύεις.

Μην σταματάς να είσαι περίεργος, να μαθαίνεις για τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω σου. Ζεις σε έναν όμορφο κόσμο γεμάτο ανθρώπους, που μπορεί να είναι διαφορετικοί από εσένα, αλλά θα σου μάθουν πολλά.

Μάθε να ακούς μουσική. Όσα περισσότερα είδη μπορείς.

Απόκτησε χιούμορ. Θα σου ανοίξει πόρτες (σχεδόν) για τα πάντα στη ζωή σου.

Βρες ανθρώπους που σε αγαπούν για αυτό που είσαι και επένδυσε σε αυτούς. Δεν θα τους βρεις εύκολα. Όταν τους βρεις όμως, θα το καταλάβεις. Κράτα τους κοντά σου για όλη σου τη ζωή.

Σκέψου μπροστά. Ποτέ δεν ξέρεις τι καλό ή κακό θα σου φέρει η ζωή. Μη φοβηθείς να ζητήσεις βοήθεια από τους μεγαλύτερους, κάτι θα ξέρουν παραπάνω.

Μάθε να συγχωρείς. Κι εσύ θα κάνεις (πολλά) λάθη.

Σε 10 χρόνια από σήμερα, τίποτα από αυτά που σε απασχολούν τώρα δεν θα έχει σημασία. Βασικά, ούτε σε 10 εβδομάδες από σήμερα δεν θα έχει σημασία. Τα προβλήματα σου φαίνονται τεράστια επειδή είναι η πρώτη φορά που τα αντιμετωπίζεις.

Πολύ θα ήθελα να σου πω ότι μετά μαθαίνεις, αλλά δεν πολυισχύει. Το κόλπο είναι να θυμάσαι να ρωτάς κάθε φορά τον εαυτό σου "σε ένα χρόνο από τώρα, θα έχει αυτό σημασία;". Ενενήντα εννιά φορές στις εκατό, η απάντηση είναι όχι.

Μάθε ξένες γλώσσες. Όχι μόνο αγγλικά. Κάθε γλώσσα που μαθαίνεις πολλαπλασιάζει τον αριθμό καινούριων φίλων που μπορείς να κάνεις. Ναι, μπορείς να το κάνεις και σε 10, και σε 20, και σε 30 χρόνια. Αλλά τώρα θα το κάνεις πολύ πιο εύκολα, και πολύ πιο γρήγορα.

Οι Πανελλήνιες θα είναι πραγματικά το πιο βάναυσο πράγμα που θα συμβεί στην παιδική ζωή σου. Λυπάμαι που θα χρειαστεί να το περάσεις, αλλά μπορώ να σου υποσχεθώ πως τις ακολουθεί για αντάλλαγμα μια από τις καλύτερες πενταετίες που έχεις να ζήσεις. Βάστα γερά, έχει πάρτι στο τέλος.

Ταξίδεψε στην Γιουάν στην Κίνα και σκότωσε όλους τους παγκολίνους και τις νυχτερίδες. Άκουσε με σε παρακαλώ, είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να το κάνεις.

Πέρνα καλά. Μια ζωή την έχεις
Ο μεγαλύτερος εαυτός σου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v