Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Παρά τις συζητήσεις περί κατάργησης της αλλαγής, τα ρολόγια γυρνάνε πίσω την Κυριακή 25 Οκτωβρίου… όπως όλα δείχνουν, όχι για τελευταία φορά.
Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου
Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η ερχόμενη, και τα ρολόγια μας γυρίζουν κατά μία ώρα πίσω, στην χειμερινή ώρα, στις 4.00 τα ξημερώματα.

Ως γνωστόν, εδώ και καιρό συζητιέται η κατάργηση της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως έχουν τα δεδομένα σήμερα, η αλλαγή της ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, για τις χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Όμως, η Deutsche Welle λέει πως το θέμα δεν θα συζητηθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του οποίου την προεδρία έχει τώρα η Γερμανία, καθώς «υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που πιέζουν περισσότερο από την αλλαγή της ώρας».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν καθιερώναμε μόνιμα την θερινή ώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κάτοικοι του Βίγκο της Ισπανίας δεν θα έβλεπαν τον ήλιο να ανατέλλει νωρίτερα από τις 10.00 το πρωί τον χειμώνα, ενώ στη Βρέστη της γαλλικής Βρετάνης ο κόσμος θα περίμενε άλλα 7 λεπτά, ως τις 10.07.

Και ανάποδα, όμως, ένα προβληματάκι θα το είχαμε: Αν κρατούσαμε μόνιμα την χειμερινή ώρα, στο Μπιάλιστοκ της Πολωνίας ο κόσμος θα έβλεπε στις 21 Ιουνίου τον ήλιο να ανατέλλει στις 3:01 το πρωί, στη Βαρσοβία στις 03:15 π.μ. και στο Βερολίνο στις 03.44 π.μ.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v