Απόψε θα βρέξει πεφταστέρια

Μόλις νυχτώσει, κοίτα ψηλά. Η φθινοπωρινή βροχή διαττόντων αστέρων, οι Ωριωνίδες, κορυφώνονται απόψε και αύριο το βράδυ και στον αττικό ουρανό.
Απόψε θα βρέξει πεφταστέρια
Τα βράδια της Τρίτης 20 και της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου κορυφώνεται η βροχή Ωριωνιδών, που θα είναι ορατή από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάνει την εμφάνισή της κάθε χρόνο μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, με κατεύθυνση προς την Ανατολή. Και αν αυτό σου ακούστηκε σαν ατάκα του Γκάνταλφ, είσαι δικός μας άνθρωπος.

Μην ξεφεύγουμε, όμως, από το θέμα: Οι Ωριωνίδες, που λες, ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Δημιουργούνται δε από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα −συνήθως γύρω στα 20 την ώρα− εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα πεφταστέρια τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v