Η "Αθήνα Eλεύθερη" φέτος γιορτάζει… αλλιώς!

Φέτος είναι η επέτειος των 76 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί και ο κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης έχει κάποια πράγματα να μας πει/μαρτυρίες να μας εξιστορήσει.


Η Αθήνα Eλεύθερη φέτος γιορτάζει… αλλιώς!
Επτά χρόνια τώρα, με την πρωτοβουλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, η Αθήνα γιορτάζει την 12η Οκτωβρίου ως την ημέρα της απελευθέρωσής της από τους γερμανούς κατακτητές. Στο πλαίσιο αυτής της επετείου, ο οργανισμός «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα ελεύθερη», ανέλαβε και διεκπεραίωσε τα προηγούμενα χρόνια ουκ ολίγες δράσεις προκειμένου να φέρει το κοινό σε επαφή με την μνήμη της κατοχής και την ιστορία της πόλης του. 

Φέτος ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης στήνει μια διαφορετική «γιορτή» για την 12η Οκτωβρίου: ένα πρόγραμμα δημόσιας ιστορίας που φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο θυμικό του Έλληνα για την περίοδο της Κατοχής. Στόχος του ιστορικού είναι να αναδείξει τα δεινά που πέρασε η χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό, την αφοσίωση του στην ιδέα της ελευθερίας και τη δημιουργία του αντιστασιακού κινήματος.

Την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου λοιπόν, ο γνωστός ιστορικός θα μεταδώσει μέσω της προσωπικής του σελίδας δύο εκπομπές (livestreaming) αφιερωμένες στον αντιστασιακό αγώνα. Το υλικό των εκπομπών αυτών θα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση  «14 Ιστορίες Αντίστασης», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019 υπό την επιμέλεια των ιστορικών Γιάννη Γκλαβίνα και Μενέλαου Χαραλαμπίδη. Στην έκθεση που αγαπήθηκε από το αθηναΐκό κοινό είχαν φιλοξενηθεί εξιστορήσεις αναπάντεχων μαρτυριών αντίστασης, οι οποίες κυρίως αντλούνται από άγνωστες δράσεις ανθρώπων: Τα πρόσωπα που συγκρότησαν τον εθελοντικό στρατό, οι γειτονιές που ζούσαν, τι δουλειές έκαναν, πώς η κοινωνία στο σύνολό της με τη συμμετοχή των γυναικών, των νέων, των Μικρασιατών προσφύγων, εργατών και εργατριών αντιστάθηκε και συνέβαλε στον αγώνα κατά του κατακτητή. 

Μέσα από την προβολή του ιστορικού υλικού που αφορά την αντίσταση και τον κόσμο καθημερινών ανθρώπων ο κ. Χαραλαμπίδης επιχειρεί να καλύψει την απουσία των φετινών εορτασμών, η οποία, όπως λέει ο ίδιος αφήνοντας πολιτικές αιχμές, δεν δημιουργήθηκε μόνο λόγω του κορωνοϊού.

Για να παρακολουθήσετε το livestreaming, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την προσωπική σελίδα του κ. Μενέλαου Χαραλαμπίδη στο facebook και να συντονιστείτε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ στο προσωπικό του προφίλ από όπου και θα γίνει η μετάδοση.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v