3800 ο βασικός στην Γενεύη με δημοψήφισμα

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι Ελβετοί επικύρωσαν τον νέο κατώτατο ωρομίσθιο ο οποίος πλέον ανέρχεται στα 21 ευρώ.
3800 ο βασικός στην Γενεύη με δημοψήφισμα
Το χαμηλότερο ωρομίσθιο στη Γενεύη της Ελβετίας πλέον κυμαίνεται στα 21 ευρώ. Ωστόσο, τα συνδικάτα επιμένουν ότι ένας άνθρωπος στην Ελβετία δεν μπορείς να ζήσει αξιοπρεπώς με αυτό το ποσό. Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, ο ελάχιστος ανά ώρα μισθός κατά μέσο όρο είναι 9,35 ευρώ.

Οι κάτοικοι της Ελβετίας κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες στο δημοψήφισμα της Κυριακής, όποτε και ενέκριναν το νέο αυτό ποσό, με τον κατώτατο μηνιαίο ακαθάριστο μισθό να ανέρχεται πλέον στα 3800 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το κόστος ζωής των Ελβετών είναι αρκετά υψηλότερο από ό,τι των Γερμανών. Στη Γενεύη συγκεκριμένα, η οποία είναι και ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρατηρείται περισσότερο αυτό το φαινόμενο από ό,τι στις άλλες πόλεις.

Είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα (γάλα, ψωμί, αυγά, τυρί και μπίρα) κοστίζουν διπλάσια από τα αντίστοιχα προϊόντα στη Γερμανία. Στις πλάτες των ελβετών έρχονται να προστεθούν και τα υπέρογκα έξοδα για τη συμμετοχή στην ιατρική ασφάλιση.

Πληροφοριακά, το μέσο μηνιαίο εισόδημα στην Ελβετία κυμαίνεται στα 6.000 ευρώ, με τους μισούς μισθούς να ξεπερνούν αυτό το ποσό και τους άλλους μισούς  να βρίσκονται πιο χαμηλά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v