Τα εφιαλτικά σενάρια για τον κόσμο μέχρι το 2050

Ο ανθρώπινος παράγοντας φθείρει χρόνο με το χρόνο τον πλανήτη και τα δυστοπικά σενάρια μοιάζουν ολοένα και πιο πιθανά.
Τα εφιαλτικά σενάρια για τον κόσμο μέχρι το 2050

Μπορεί μέχρι το 2050 να έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ να μας εξυπηρετούν, όμως θα έχουμε και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

Σε μερικές μόνο δεκαετίες, ο κόσμος μας θα έρθει αντιμέτωπος με μπόλικα εφιαλτικά σενάρια.

Όπως τα παρακάτω.

Υπέρ-πληθυσμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Το 1950, περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε αστικές περιοχές. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια - περισσότερο από τον μισό πληθυσμό του κόσμου - και η ανοδική τάση πρόκειται να συνεχιστεί. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, περίπου 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις. Εκτός από τον υπερπληθυσμό, η ραγδαία αυτή αύξηση θα οδηγήσει πιθανώς στην ταχύτερη εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και ιών. Επίσης, η εξάντληση της παροχής νερού και η ανεπαρκής αποχέτευση, θα επιδεινώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.



Ο αέρας θα μολυνθεί περισσότερο

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση – η οποία περιλαμβάνει μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στον καπνό και την ομίχλη, το όζον του εδάφους που εκπέμπεται συνήθως από αυτοκίνητα και τα τοξικά συστατικά στα οικιακά προϊόντα και τα οικοδομικά υλικά - θα αυξηθεί, σκοτώνοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Γιατί; Γιατί εκτός από γκρίζο ουρανό, ο ζεστός καιρός επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις που παράγουν πολλούς ρύπους.

Το νερό νεράκι

Σήμερα, 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο νερό. Και 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (36% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε περιοχές του κόσμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ύδρευση. Μέχρι το 2050, οι αριθμοί αυτοί πιθανότατα θα αυξηθούν. Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με απόλυτη λειψυδρία σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Υδάτων. Επίσης, μέχρι το 2050, οι ερευνητές του MIT αναφέρουν ότι 5 δισεκατομμύρια των 9,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο μπορεί να ζουν σε περιοχές με προβλήματα στην ύδρευση.



Εκατομμύρια κόσμος θα πεινάσει

Κάθε δεκαετία, η υπερ-θέρμανση του πλανήτη μειώνει την ποσότητα των τροφίμων που μπορούμε να παράγουμε σε όλο τον κόσμο κατά 2%. Σε περίπτωση που δεν ακούγεται πολύ, αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 10 χρόνια, θα χάσουμε 4.440.000  τόνους τροφίμων.

Τα τροπικά δάση θα εξαφανιστούν

Κάθε χρόνο, χάνουμε ένα τεράστιο κομμάτι του τροπικού δάσους, ένα μέρος από το οποίο παίρνουμε αρκετά από τα σύγχρονα φάρμακα για την αντιμετώπιση νόσων όπως ο καρκίνος. Αιτία η αποψίλωση των δασών, από την υλοτομία και τη γεωργία. Σε αυτό το ποσοστό, σχεδόν το ένα τρίτο των τροπικών δασών θα εξαφανιστούν έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση της International Journal of Climatology. 

«Σούπερ μικρόβια» μπορεί να σκοτώνουν 10 εκατομμύρια κόσμο τον χρόνο

Αυτή τη στιγμή, οι λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα που κάποτε χρησιμοποιούσαμε σκοτώνουν 700.000 ανθρώπους ετησίως. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Το πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι, γιατροί και φαρμακοποιοί σε όλο τον κόσμο τα δίνουν ελεύθερα, και οι αγρότες παγκοσμίως τα χρησιμοποιούν ελεύθερα στις καλλιέργειες τους και τα προσθέτουν σε ζωοτροφές, ακόμα και όταν τα ζώα δεν είναι άρρωστα. Εξαιτίας αυτής της χρήσης, τα αντιβιοτικά βρίσκονται σχεδόν παντού, από το νερό μέχρι το έδαφος.

Οι ασθένειες θα διαδίδονται γρηγορότερα

Ένα σταδιακά θερμαινόμενο κλίμα θα επεκτείνει το φάσμα των παρασίτων που μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες, ενώ τα άτομα που θα μολύνονται θα έχουν ελάχιστη ανοσία. Το αποτέλεσμα; Ασθένειες πιο θανατηφόρες από ποτέ. Μέχρι το 2030, επιπλέον 60.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από ελονοσία και 4,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνέψουν από δάγκειο πυρετό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι τυφώνες θα είναι συχνότεροι

Η κλιματική αλλαγή, πέρα από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και την αύξηση των θερμοκρασιών, θα κάνει επίσης τις καταιγίδες πολύ πιο έντονες. Καθώς η Γη θερμαίνεται, περισσότεροι υδρατμοί - το καύσιμο για τις καταιγίδες - θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να κάνει τους τυφώνες έως και 300% πιο ισχυρούς έως το 2100, σύμφωνα με μελέτες της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης. Επίσης, καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περαιτέρω, γεγονός που θα αυξήσει τη συχνότητα των πλημμυρών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από Business Insider.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v