Λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος

Πριν βιαστείς να μας αφορίσεις, άνοιξε το άρθρο και δες έξι υπερβολικά καλούς λόγους να κόψεις το κρέας.
Λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος

Συνήθως, όταν εμφανίζεται στην επικαιρότητα μία νέα τάση, οι φωνές που ακούγονται είναι οι πιο φανατισμένες και γραφικές με αποτέλεσμα τα φώτα να πέφτουν στους λίγους και να χάνεται το νόημα του σκοπού. Η χορτοφαγία είναι ένας ευγενής σκοπός που κατακερματίστηκε από λίγους φανατισμένους οπαδούς της και μετά χλευάστηκε από το ευρύ κοινό. Και η αλήθεια είναι ότι οι ηχηρές παρεμβάσεις των βίγκαν κάθε άλλο παρά σε πείθουν να σταματήσεις να τρως κρέας.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η ανάγκη να κόψουμε το κρέας είναι επιτακτική. Όσο νόστιμα κι αν φαντάζουν τα μπέικον, όσο λαχταριστό κι αν είναι ένα παϊδάκι, ο λόγος που πρέπει να κόψεις το κρέας δεν περιορίζεται απλώς στο «Δεν τα λυπάσαι τα καημένα τα ζωάκια;». Αν σκύψεις πάνω από το θέμα, θα καταλάβεις ότι στην πραγματικότητα δεν έχεις άλλη επιλογή∙ οι λόγοι είναι ζωτικής σημασίας.

Θα μειώσεις τον κίνδυνο να νοσήσεις από κάποια καρδιακή ασθένεια. Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν λόγω κάποιας καρδιοπάθειας. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι χορτοφαγική διατροφή δεν συνεπάγεται τακτική κατανάλωση τηγανητής πατάτας. Οι χορτοφάγοι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη με όσπρια και λαχανικά.

Θα μειώσεις τον κίνδυνο να νοσήσεις από καρκίνο. Αυτή εδώ η έρευνα που μελέτησε τον λόγο επικινδυνότητας (hazard ratio) σε 62.910 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν μεγαλύτερη προστασία ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου. Σημαντική συσχέτιση παρατηρήθηκε στους «γυναικολογικούς» καρκίνους και στους καρκίνους του γαστρεντερικού.

Θα βοηθήσεις τα οστά σου. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά τα ζωικά προϊόντα είναι αρκετά πιθανό να ωθούν τον οργανισμό να αποβάλει το ασβέστιο.

Σε μία έρευνα που διήρκησε είκοσι έτη διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 18% χαμηλότερη οστική πυκνότητα, τη στιγμή που αυτή των κρεατοφάγων ήταν 35%. Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια ηλικία.

Θα ζήσεις περισσότερο. Μία έρευνα δώδεκα ετών που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal βρήκε ότι οι χορτοφάγοι ζουν κατά μέσο όρο έξι χρόνια περισσότερο από τους κρεατοφάγους. Οι διατροφές που είναι βασισμένες στα λαχανικά είναι πλουσιότερες σε ίνες, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα τα οποία συνολικά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνουν τη φυσική γήρανση.

Κι αν αυτοί οι διατροφικοί όροι δεν σου λένε τίποτα, να σου πούμε ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα στην Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε όλη την Ιαπωνία και πιθανότατα σε όλον τον κόσμο. Ποιο είναι το μυστικό τους; Τρώνε με μέτρο και επιλέγουν σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και σόγια.

Θα βοηθήσεις το περιβάλλον. Έχει αποδειχθεί ότι η γεωργία επιβαρύνει το περιβάλλον με διάφορους τρόπους. Κάποιες από αυτές τις περιβαλλοντικές συνέπειες που έχουν συνδεθεί με την κτηνοτροφία είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, παραγωγής ζωικού μεθανίου και υπερκατανάλωση γης και ύδατος. Άλλωστε, δε θα είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι η εκτροφή μοσχαριών είναι ο νούμερο ένα λόγος αποψίλωσης των δασών.

*Συγκεκριμένα, για την παραγωγή μόλις ενός μπιφτεκιού, απαιτείται ποσότητα ορυκτού καυσίμου ίση με αυτή που θα έκαιγε ένα μικρό αυτοκίνητο για να διανύσει 32 χιλιόμετρα.

*Αν δε σε πείθει ούτε αυτό, καλό είναι να γνωρίζεις ότι ένα εργοστάσιο χοίρων παράγει την ίδια ποσότητα αποβλήτων με μία πόλη 12.000 ανθρώπων.

Θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Μπορεί όλα αυτά τα θεωρητικά να μη σου λένε τίποτα. Να σου φαίνονται απλώς λέξεις ατάκτως ερριμένες. Γι’ αυτό οφείλουμε να σου δείξουμε αυτό το τρέιλερ.



Οι χορτοφάγοι δεν φωνάζουν επειδή απλώς κάποιος παίρνει ένα μαχαίρι και κόβει το λαρύγγι ενός ζώου. Φωνάζουν για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, για το γεγονός ότι ζουν σε κονσερβοκούτια πριν καν σκοτωθούν, για την βίαιη πολτοποίησή τους, για τον άνευ λόγου ξυλοδαρμό τους. Για την βίαιη αρπαγή ενός μοσχαριού γάλακτος από τη μαμά του. Γι’ αυτούς και για άλλους πολλούς λόγους που μπορούν να κάνουν την καρδιά σου να ραγίσει σε ένα τέτοιο θέαμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v