Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε έναν «Μεγάλο Περίπατο»

Μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας εγκρίθηκε και ξεκινά να αναπτύσσεται.
Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε έναν «Μεγάλο Περίπατο»

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, έδωσε την έγκριση για την υλοποίηση του «Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας», με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα και ο οποίος περιλαμβάνει την Ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας, η οποία με την ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργο Γιαννή, θα δώσει περίπου 50.000 τ.μ. ελεύθερου δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Παράλληλα θα αποδοθεί ένας νέος ποδηλατόδρομος στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ οι ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου, αλλά και οι οδοί Ηρώδου Αττικού, Μητροπόλεως, Ερμού και Αθηνάς θα μετατραπούν σε περιοχές ελεύθερες από Ι.Χ..



Αμήν, λέμε εμείς.

Πρόκειται για «ένα οραματικό έργο, που μας συστήνει την Αθήνα από την αρχή», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ευχαριστώντας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ. Επίσης, σε δηλώσεις του σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι το πιλοτικό σχέδιο θα ξεκινήσει να δουλεύεται στα τέλη Μαΐου και θα παραδοθεί τέλη Ιουλίου η πρώτη φάση του σχεδίου .

Μεταξύ άλλων, στην Πανεπιστημίου προβλέπεται η πεζοδρόμηση των τριών από τις έξι συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας που έχει σήμερα, ποδηλατόδρομος και αισθητική αναβάθμισή της. Η ανάπλασή της θα αποδώσει περίπου 7.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο ενώ αναδεικνύεται και η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη - Πανεπιστήμιο - Ακαδημία Αθηνών).


Πανεπιστημίου

Η παρέμβαση επίσης, θα περιλάβει και την Πατησίων, από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, το Ζάππειο ενοποιείται με τον Ναό του Ολυμπίου Διός ενώ η Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον λόφο του Αρδηττού, με διατήρηση της γραμμής του τραμ. Η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα δημιουργήσει περίπου 10.500 τ.μ., νέου δημόσιου χώρου.

Η Ηρώδου Αττικού, μετατρέπεται σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ.. Πρόσβαση στην οδό θα έχουν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και των κατοίκων. Η ανάπλαση της Ηρώδου Αττικού θα αποδώσει περίπου 5.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο. Η οδός Ερμού μέχρι την οδό 'Αγ. Ασωμάτων και η οδός Αθηνάς θα μετατραπούν σε οδούς ελεύθερες από Ι.Χ. με εξαιρέσεις τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, κατοίκων και ξενοδοχείων .Η κυκλοφορία των λεωφορείων θα γίνεται μόνο σε καθορισμένους άξονες.

Περιοχή ελεύθερη από Ι.Χ., γίνεται και η Πλάκα, η Μητροπόλεως, όπως και το Εμπορικό Τρίγωνο, με τις παραπάνω εξαιρέσεις οχημάτων. Για την πλατεία Συντάγματος, το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας, για τη δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης.


Σύνταγμα

Τέλος, στις πλατείες Θεάτρου, Δικαιοσύνης και Κοραή , δρομολογούνται σημαντικές τοπικές παρεμβάσεις για την ανάπλασή τους, ενώ σε δεύτερο χρόνο, το σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση της σύνδεσης του Περιπάτου με την Ακαδημία Πλάτωνος.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v