7 λόγοι να είσαι οκέι αν δεν έκανες τίποτα στην καραντίνα

Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την καραντίνα για να ανακαλύψουν τον κόσμο (μέσα απ’ το PC τους). Αν εσύ δεν το έκανες αυτό, δεν πειράζει.
7 λόγοι να είσαι οκέι αν δεν έκανες τίποτα στην καραντίνα
Πόσα άτομα είδες να εκμεταλλεύονται την καραντίνα για να κάνουν κάτι τέλειο; Για να διαβάσουν είκοσι βιβλία, για να κάνουν τόσο πολύ τζόγκινγκ που έχασαν όλο το σωματικό τους λίπος. Για να περάσουν τόσο εντατική ψυχοθεραπεία με τον εαυτό τους, που όλα τους τα προβλήματα πλέον φαντάζουν μακρινά.

Ναι, εντάξει. Πέραν του ότι θα μας επιτρέψεις να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα αυτών των ξαφνικών επιφοιτήσεων μέχρι να περάσουν κάποιοι μήνες «κανονικότητας» πρώτα, μπορεί να παίζει και η φάση εσύ να μην έκανες τίποτα απ’ όλα αυτά. Μπορεί να πέρασες την καραντίνα σου στο κρεβάτι, κοιτώντας τον τοίχο. Περιμένοντας να περάσει, ή σκεφτόμενος «Καλά θα ήταν να κάνω κάτι παραγωγικό, αλλά μωρέ, βαριέμαι». Και είμαστε εδώ για να σου επιβεβαιώσουμε ότι καλά έκανες.

1. Δεν υπάρχει κοινή λύση για όλους
Θυμάσαι τότε που είχε βγει η Μαρί Κόντο στο Νέτφλιξ και όλοι είχαν τρελαθεί να αδειάζουν τα σπίτια τους και να κάνουν decluttering και στο τέλος οι μισοί κατέληξαν πιο μίζεροι από πριν; Το ίδιο ισχύει και για την ψυχολογία μας. Ο καθένας διαχειρίζεται το στρες με διαφορετικούς τρόπους.

2. Και πάλι, τεχνικά, έκανες κάτι
Και αυτό που έκανες ήταν να μείνεις όντως μέσα και να κρατήσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ασφαλείς. Που, στην ουσία, ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνεις. Αν το δεις από αυτή την σκοπιά, όλα τα άλλα είναι έξτρα.

3. Δεν χρωστάς τίποτα
Ξανά, αν εξαιρέσουμε την υπακοή στους κανόνες περί δημόσιας υγείας, δεν χρωστάς τίποτα και σε κανέναν. Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά, στον δικό σου χρόνο, και όχι επειδή ξαφνικά όλος ο πλανήτης αποφάσισε ότι, όχι, δεν χρειάζεται να κοιμηθεί λιγάκι, πρέπει και τώρα να κάνει κάτι παραγωγικό.

4. Γλύτωσες στρες
Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, το στρες για να ηρεμήσει χρειάζεται και λίγη αδράνεια. Το γεγονός ότι το δικό σου στρες χρειαζόταν λίγη περισσότερη αδράνεια δεν μας αφορά. Είπαμε, ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του χρόνους.

5. Έβαλες σε τάξη τις προτεραιότητές σου, ίσως
Και λέμε ίσως επειδή μπορεί όντως να μην τις έβαλες. Αλλά και πάλι, σε υποσυνείδητο επίπεδο, αυτή η απραξία ήταν ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις τι είναι σημαντικό για εσένα αυτή τη στιγμή και τι όχι. Και επίσης να καταλάβεις ότι μερικές φορές, σημαντικό μπορεί να είναι να πίνεις έναν καφέ το πρωί, να λούζεις τα μαλλιά σου τακτικά και να κοιμάσαι δέκα ώρες την ημέρα, σαν γατί.

6. Αυτό το ρητό που λένε για τους απαισιόδοξους ανθρώπους...
...Αυτό που λέει πως είναι τέλειο να είσαι απαισιόδοξος, επειδή στο τέλος είτε είχες δίκιο, είτε ο κόσμος σε εκπλήσσει ευχάριστα. Ε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με όσους δεν «αξιοποίησαν» με κάποιον τρόπο την καραντίνα τους και δεν μάζεψαν όλη αυτή την ενέργεια μέσα τους, μόνο για να απογοητευτούν όταν στις 4 Μαΐου – σοκ – δεν γυρίσαμε ακριβώς στα παλιά. Κάτι ήξερες εσύ και το πήγαινες πιο χαλαρά.

7. Έμαθες τα όριά σου
Επειδή ίσως το πιο καμουφλαρισμένο καλό πράγμα που προκαλεί η αδράνεια είναι πως κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα σιχαθείς και τον ίδιο σου τον εαυτό και θα πάρεις σιγά-σιγά μπρος. Ίσως να μαγείρεψες λίγο περισσότερο. Ίσως να συμμάζεψες. Αν ακόμα νιώθεις πως δεν έχεις φτάσει σ’ αυτό το σημείο, μην ανησυχείς· έρχεται. Και θα σε ανακουφίσει περισσότερο απ’ ό,τι θα σε φρικάρει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v