10 φορές που η μαμά σου αντιφάσκει

Αυτό είναι ένα κείμενο που θέλουμε επιτέλους να πούμε μερικές αλήθ—μισό, με παίρνει τηλέφωνο η μάνα μου, συγγνώμη.
10 φορές που η μαμά σου αντιφάσκει
Τι θα ήμασταν χωρίς τις μαμάδες; Τίποτα, κυριολεκτικά! Αλλά και μεταφορικά, πάλι θα ήμασταν τίποτα. Επειδή τι είσαι χωρίς μια μαμά να γκρινιάζει πάνω από το κεφάλι σου για πράγματα που μετά θα πάρει πίσω, χωρίς να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη;

Κλασικές μαμαδίστικες πλάκες, ξέρεις. Πάμε να δούμε μια πάρα πολύ διασκεδαστική λίστα με τις τοπ δέκα φορές που η μάνα σου λέει και ξε-λέει.

*Εκείνη τη φορά που σε παρακαλούσε να πάρεις γάντια και της έλεγες «Μαμά, δεν έχει νόημα να πάρω γάντια, πάλι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό» και σου έλεγε ότι δεν ξέρεις εσύ, και μετά το είπε ο Τσιόδρας και ξαφνικά ήταν η χοτ πληροφορία της ημέρας που έπρεπε να μοιραστεί μαζί σου.

*Εκείνη τη φορά που της είπες ότι δεν κοιμάσαι καλά και σε ρώτησε γιατί, και της είπες «Έχω στρες», και σου είπε «Αφού έχεις στρες, γιατί δεν προσπαθείς να κοιμάσαι καλύτερα;». Διάβασε ένα μπλογκ για ψυχική υγεία, μαμά.

*Εκείνη τη φορά που σου είπε ότι πρέπει επιτέλους να μεγαλώσεις γιατί κοντεύεις τριάντα χρονών, αλλά μετά σου είπε ότι για εκείνη θα είσαι για πάντα το παιδί της, και ποια είναι η αλήθεια, μαμά;

*Εκείνη τη φορά που σου είπε να καθαρίσεις το δωμάτιό σου και εσύ είπες «Δικό μου είναι, ό,τι θέλω θα κάνω» και σου απάντησε ότι όλο το σπίτι είναι δικό της, και πέρασαν τα χρόνια, έπιασες δικό σου σπίτι και πάλι σε ρωτάει στο τηλέφωνο αν καθάρισες. Εσύ καθάρισες, μαμά;

*Όταν σου είπε ότι πρέπει να βάλεις ζακέτα μια φορά στο Λύκειο, και μπορεί να περάσουν είκοσι χρόνια, αλλά ακόμα κάθε φορά που κρυώνεις φταίει που δεν ντύνεσαι σωστά. Κατ’ αρχάς, μου αρέσει να περνάω καλά, μαμά.

*Όσες φορές ήταν να φύγετε απ’ το σπίτι και την έπιανε η μανία να καθαρίσει το σπίτι, άρα έπρεπε να βοηθήσεις κι εσύ, για να μην μείνει το άδειο σπίτι ακατάστατο.

*Εκείνη τη φορά που σου την είπε επειδή καταστρέφεις το μυαλό σου με τα βιντεοπαιχνίδια και μετά πήγε να δει Βέρα στο Δεξί, και τόσα χρόνια μετά είσαι ένας άνθρωπος που χρωστάει στα βιντεοπαιχνίδια τα μισά αγγλικά που ξέρει και η μαμά σου είναι απλά εθισμένη στην κακή τηλεόραση, και ποτέ δεν θα κερδίσεις ηθική ικανοποίηση για αυτό. Δεν θα κερδίσεις ηθική ικανοποίηση ποτέ.

*Εκείνη η στιγμή που συνειδητοποίησες πως το «Επειδή το λέω εγώ» είναι η πιο κενή δήλωση που μπορεί να κάνει άνθρωπος, γέμισες με οργή και ακόμα δεν έχεις λάβει επίσημη απολογία για όλα τα χρόνια ψεμάτων.

*Όταν σε φώναζε, της απαντούσες και δεν σε άκουγε, και μετά σου φώναξε κανονικά, και εσύ της φώναξες ΤΙ ακόμα πιο δυνατά, και μετά σου φώναξε να μην της φωνάζεις, και όλο αυτό επειδή ήσουν ένα καλό παιδί που απάντησε από την πρώτη κιόλας φορά.

*Όταν σου φώναξε και μετά της φώναξες κι εσύ και αρχίσατε να φωνάζετε και οι δύο και εσύ πήγες στο δωμάτιό σου και έκλεισες την πόρτα σου με δύναμη και μετά έγινε της π##τάνας, και δέκα λεπτά μετά η φάση της ήταν «Έλα να φάμε βραδινόοο, ζουζουζού» και τότε συνειδητοποίησες ότι η μάνα σου ίσως είναι χαρακτήρας του Ντέιβιντ Λιντς.

Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v