Πόση ώρα θα μου πάρει να πάω με τα πόδια;

Δεν έχεις αυτοκίνητο, και φοβάσαι ακόμα να μπεις στο μετρό; Μήπως να περπατούσες; Βάλαμε κάτω μερικές αθηναϊκές διαδρομές για να δούμε πόσο χρόνο παίρνουν.
Πόση ώρα θα μου πάρει να πάω με τα πόδια;
Πριν την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, δεν είχαμε ποτέ αναρωτηθεί πόση ώρα να παίρνει άραγε με τα πόδια το Αμπελόκηποι-Χαλάνδρι. Ή το Καλλιθέα-κέντρο. Καθώς, όμως, βγαίνουμε σιγά-σιγά από τα λαγούμια στα οποία μας έκλεισε η 40ήμερη καραντίνα, και με πολύ κόσμο να εκφράζει δισταγμούς να μπει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποφασίσαμε να το ψάξουμε. Και καταλήξαμε ότι κάποιες «ποδαράτες» αθηναϊκές διαδρομές δεν είναι και τόσο ανήκουστες. Μπορείς να τις δεις και σαν πεζοπορία. Εναλλακτικά, μπορείς να αγοράσεις ποδήλατο.

Μοναστηράκι – Παγκράτι

Μισή ωρίτσα όλη κι όλη, κάτι λιγότερο από δυόμιση χιλιόμετρα χωρίς ανηφοροκατηφόρες, η ωραιότατη αυτή διαδρομή περνά μέσα από την καρδιά του Ζαππείου και τον Εθνικό Κήπο –πραγματικά λες και περπατάς στην εξοχή.



Αμπελόκηποι – Χαλάνδρι

Εδώ τα πράγματα ζορίζουν κάπως, γιατί έχεις και λίγη ανηφοριά και την Κηφισίας, που όσο να πεις φαντασμαγορικός δρόμος για να τον περπατάς δεν είναι. Γίνεται όμως, σε μια ωρίτσα και 7 λεπτά περίπου, ή αν το προτιμάς χιλιομετρικά 5,1 ακριβώς.



Καλλιθέα – Σύνταγμα

Είναι ακριβώς τεσσεράμισι χιλιόμετρα, και μπορείς να ακολουθήσεις διάφορες διαδρομές, η ωραιότερη όμως είναι μακράν αυτή που ανηφορίζει μέσα από τον λόφο του Φιλοπάππου για να καταλήξει μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη Συγγρού. Έχει λίγη ανηφόρα, αλλά αξίζει τον κόπο. Θα σου πάρει μία ώρα.



Εξάρχεια – Χολαργός

Εξίμισι κάπως ανηφορικά χιλιόμετρα, που τα περπατάς άνετα σε μιάμιση ώρα, αρχικά στα φαρδιά πεζοδρόμια της Αλεξάνδρας και εν συνεχεία στις άχαρες ομολογουμένως Κηφισίας ή Μεσογείων, διαλέγεις και παίρνεις.



Αιγάλεω – Γκάζι

Βάζουμε και στοίχημα αν θες ότι το φανταζόσουν περισσότερο, δεν είναι όμως ούτε 45 λεπτά, κι αυτό κυρίως γιατί η Ιερά Οδός είναι σχεδόν επίπεδη πράγμα που σημαίνει ότι δεν βρίσκεις πουθενά αντίσταση ανηφόρας να σε καθυστερήσει. Και η απόσταση είναι τρεισήμισι χιλιόμετρα.



Πειραιάς – Παλαιό Φάληρο

Αυτό πάλι είναι κάπως πιο πολύ απ’ όσο περιμέναμε: Μιάμιση ώρα περίπου, με χαλαρό περπάτημα στην Παραλιακή –λίγο περισσότερο αν ξεστρατίσεις προς την θάλασσα, για να κάνεις ας πούμε μια βόλτα στο Μικρολίμανο ή στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Σε χιλιόμετρα, είναι περίπου 7.



Γκύζη – Άνω Πατήσια

Τεσσεράμισι χιλιόμετρα κατήφορου (στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής) γεγονός που μεταφράζεται σε λιγότερο από μια ωρίτσα περπάτημα: 55 λεπτά, για να ακριβολογούμε.



Μαρούσι – Κολωνάκι

Και η μεγαλύτερη διαδρομή της λίστας μας, έτσι για το ονόρε, είναι επίσης επί το πλείστον κατηφορική, αντιστοιχεί σε 11 χιλιόμετρα και κάτι, και θα σου πάρει δύο ώρες κι ένα τέταρτο στην Κηφισίας και τη Βασιλίσσης Σοφίας.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v