10 τέλεια μέρη για περπάτημα στην Αθήνα

Σε χωμάτινα μονοπάτια, πλάι στη θάλασσα, με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη… Δέκα σημεία της Αθήνας ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες βόλτες.
10 τέλεια μέρη για περπάτημα στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, ζούμε σε μια πόλη εν πολλοίς σχεδιασμένη με γνώμονα το αυτοκίνητο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν έχει ωραίες και μεγάλες διαδρομές για να προϋπαντήσουμε την άνοιξη… σε εξοχές και μη. Για του λόγου μας το αληθές, δέκα υπέροχα σημεία για να περπατήσετε την Αθήνα.

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου



Μακράν ο ωραιότερος πεζόδρομος της Αθήνας, γίνεται μαζί με την φυσική του συνέχεια, την Αποστόλου Παύλου, μια μεγάλη βόλτα από του Μακρυγιάννη στο Θησείο ή ανάποδα, με φόντο την Ακρόπολη, μουσικές από τους καλλιτέχνες του δρόμου και γεύση από καλοκαίρι.

Η Πλάκα και τα Αναφιώτικα



«Γεύση από καλοκαίρι» είπαμε, και νιώσαμε ιερόσυλοι –γιατί τι πιο καλοκαιρινό από την αγαπημένη γειτονιά των τουριστών που ήδη κατακλύζουν την πόλη, και τη μικρογραφία των Κυκλάδων τα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια της οποίας μοσχοβολούν ήδη αγιόκλημα και γιασεμιά;

Ο περιφερειακός του Φιλοπάππου



Από τη μία Πετράλωνα, από την άλλη Κουκάκι, από παντού φανταστική θέα στις πιο νοσταλγικές γειτονιές της πόλης. Και στο ενδιάμεσο, χωμάτινα και πλακόστρωτα μονοπάτια να ελίσσονται επάνω σε τρεις λουλουδιασμένους λόφους που κοιτούν κατάματα την Ακρόπολη.

Το Μετς



Οι γλυκύτατοι πεζόδρομοί του κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε παστέλ νεοκλασικά, ανηφορίζοντας προς το μικρό και καταπράσινο –και άγνωστο εν πολλοίς– λοφάκι του Λογγίνου. Και για όσους δεν φοβούνται τις προλήψεις, το γειτονικό Α’ Νεκροταφείο είναι μια υπαίθρια γλυπτοθήκη που επίσης αξίζει να περπατήσετε.

Η Παραλιακή



Η μεγάλη πλακόστρωτη περαντζάδα της ξεκινά από το Δέλτα του Φαλήρου και συνεχίζει διαρκώς δίπλα στη θάλασσα για να φτάσει ως τη Βούλα. Αν οι αντοχές σας δε συμφωνούν, ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της είναι ο Φλοίσβος με τη Μαρίνα του –απολαμβάνεται ιδανικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, παρέα με τα πρώτα διακοποσχέδια.

Τα μονοπάτια του Υμηττού



Η πλησιέστερη εξοχή για τους κατοίκους των βορειοανατολικών, προσεγγίζονται πανεύκολα από τον Χολαργό, τον Βύρωνα, την Καισαριανή και τα πέριξ τους, προσφέρουν τέλεια αίσθηση εξοχής και μοναδική θέα στο ηλιόλουστο χάος της Αθήνας που απλώνεται από κάτω.

Η Πειραϊκή



Πάνω από τα χιλιοτραγουδισμένα «βράχια της Πειραϊκής» ένα πλακόστρωτο πεζοδρόμιο ακολουθεί την θαλασσινή διαδρομή ως το Πασαλιμάνι –και από εκεί προς την Καστέλλα και το Μικρολίμανο– έχοντας διαρκώς δίπλα του τα κύματα του Σαρωνικού, τα αρχαία τείχη του Θεμιστοκλή και την θέα που «πιάνει» όλη την αττική ακτογραμμή απέναντι, μέχρι τη Γλυφάδα.

Η Ερμού



Όχι δεν θα σας στείλουμε «για ψώνια» -εκτός εάν το θέλετε. Ο πεζόδρομος της Ερμού συνεχίζεται προς τα κάτω, μετά την πλατεία του Θησείου, μέχρι να καταλήξει στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ απέναντι από το Γκάζι, αφού πρώτα περάσει μπροστά από έναν εκ των ωραιότερων αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, τον Κεραμεικό, και μερικά πολύ εντυπωσιακά νεοκλασικά, όπως αυτό της Ένωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων. Εξαιρετική ιδέα είναι, επίσης, να κάνετε τη διαδρομή βράδυ και «ανάποδα» (από το Γκάζι προς το Θησείο) για να έχετε διαρκώς θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Η Πεντέλη



Το ξέρατε ότι έχουμε στην Αθήνα καταρράκτη; Το ξέρατε, αν μας διαβάζετε συχνά. Τα μονοπάτια της Πεντέλης είναι ό,τι κοντινότερο έχει να επιδείξει το λεκανοπέδιο σε εξοχή. Πέρα από τον καταρράκτη, περνούν επίσης από τη σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη, που αγαπούν πολύ οι κυνηγοί των μεταφυσικών φαινομένων, και (θα το πούμε, λυγίσαμε) από μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια της Αττικής. Θα πεινάσετε με τόσο περπάτημα, δεν θα πεινάσετε;

Του Ψυρρή



Σπάνια –αν όχι η μοναδική– περίπτωση αθηναϊκής γειτονιάς που κορέστηκε, εγκαταλείφθηκε και τελικά (ξανα)ομόρφυνε, τα πλακόστρωτα δρομάκια του Ψυρρή είναι ιδανικά για μεσημεριανή βόλτα… πίσω στον χρόνο, πλημμυρισμένη χρώματα και μυρωδιές παλιάς Αθήνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v