20 θέματα για να να μην συζητάς άλλο για τον ιό!

Αν δεν θυμάσαι τι συζητούσαμε πριν τον κορωνοϊό, και από την άλλη δεν αντέχεις και να το αναλύεις άλλο, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις θέμα.
20 θέματα για να να μην συζητάς άλλο για τον ιό!
Τα νούμερα. Τα προγνωστικά. Τα μέτρα. Η χαλάρωση των μέτρων. Ο Χαρδαλιάς. Ο Τσιόδρας. Οι θεωρίες συνωμοσίας. Τα τεστ, τα τεστ, τα τεστ. Οι ΜΕΘ. Η χλωροκίνη. Ο ΠΟΥ. Οι ευπαθείς ομάδες.

Τέσσερις εβδομάδες τώρα δεν συζητάμε τίποτα άλλο. Και, καθώς το φως αρχίζει να αχνοφαίνεται στην άκρη του τούνελ, υποψιαζόμαστε πως το «τι συζητούσαμε πριν;» θα αντικαταστήσει το «τι μέρα είναι;» στην πρώτη θέση της λίστας με τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις των ημερών.

Γι’ αυτό, αλλά και επειδή καλό δεν κάνει σε κανέναν να το συζητάει συνέχεια, και επειδή κάποια στιγμή θα κληθείς να φτιάξεις το κέφι των ανθρώπων σου, βοηθώντας τους να ξεκολλήσουν από τη λούπα στην οποία όλοι έχουμε πέσει, σου φτιάξαμε μια λίστα με θέματα για να αλλάξεις τη συζήτηση. Εν ανάγκη, μπορείς να την τυπώσεις και να τη στερεώσεις στην πόρτα του ψυγείου.

Το φαγητό. Ψυγείο είπαμε, και το σκεφτήκαμε πρώτο πρώτο: Τι έφαγες, πώς το έφτιαξες, τι θα φτιάξεις αύριο, ταιριάζει το λεμόνι στις τηγανιτές πατάτες, και επιτέλους: Ντομάτες γεμιστές με κιμά ή χωρίς;

Η αγαπημένη σου ταινία. Και το να τη διηγείσαι σε κάποιον που δεν την έχει δει, ή να την αναλύεις με κάποιον που την έχει δει. Από τα ωραιότερα πράγματα του κόσμου.

Το καλύτερο ταξίδι που έκανες ποτέ. Όχι σκέτο «η Ρώμη» ή «η Αίγυπτος», ας πούμε: Πρέπει ο καθένας σας να βρει και να πει στον άλλο δέκα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που το έκαναν το καλύτερο ταξίδι της ζωής του.

Τα μεγάλα διλήμματα της ζωής. Καρπούζι ή πεπόνι; Βουνό ή θάλασσα; Ούζο ή ρακή; Βανίλια ή σοκολάτα; Κιθαρίστας ή ντράμερ; Με επιχειρήματα, όχι έτσι στο φτερό, είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν παίζουμε.

Οι πιο ωραίες/ αστείες/ αξιοκορόϊδευτες αναμνήσεις που έχετε μαζί. Οι πιο μεγάλες, αστείες, μισομεθυσμένες συζητήσεις με τους κολλητούς ξεκινούν με ένα «θυμάσαι ρε τότε που…». Θυμάσαι;

Τα σχέδια για το μέλλον. Να αποφεύγονται με απαισιόδοξους ανθρώπους που υπάρχει πάντα το ρίσκο να απαντήσουν «κάτσε να ζούμε μέχρι τότε». Κράτα την κουβέντα για το σε ποιες συναυλίες θα πάτε και σε ποιες παραλίες θα βουτήξετε, για τους άλλους.

Τα ηθικά διλήμματα. Θα θυσίαζες έναν δικό σου άνθρωπο για να σώσεις χίλιους; Σιγά μην το έκανες, αλλά τέλος πάντων, κουβέντα να γίνεται. Τα έχουμε μαζεμένα και σε σενάρια αν θέλεις, εδώ κι εδώ.

Το νόημα της ζωής. Γιατί, τέλος πάντων, είμαστε εδώ; Δεν έχει «δεν ξέρω», ο καθένας πρέπει να σκεφτεί μια βλακεία να πει –αναλόγως πόσο έχετε πιεί, μπορεί να είναι κάτι αστείο, βαθιά φιλοσοφημένο, ή απολύτως άνευ νοήματος. Πάρε κι ένα σκονάκι για να ξεκινήσεις: Ο Κουρτ Βόνεγκατ έλεγε πως «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να την παλέψει με όλο αυτό –ό,τι και αν είναι όλο αυτό».

Τα βιβλία. Το καλύτερο βιβλίο που διάβασες ποτέ. Το χειρότερο βιβλίο που διάβασες ποτέ. Το βιβλίο που, ποιος θα το περίμενε, ήταν καλύτερο σε ταινία απ’ ό,τι σε βιβλίο. Το βιβλίο που πιστεύεις ότι εμπεριέχει το νόημα της ζωής. Το καλύτερο αστείο που διάβασες ποτέ σε βιβλίο.

Το τι σημαίνουν, αν σημαίνουν κάτι, τα όνειρα –και επίσης, το πόσο παράξενα είναι. Μαζεμένες πληροφορίες για το πόσο παράξενα είναι έχουμε εδώ, και για αυτό το μυστήριο φαινόμενο που λέγεται lucid dreaming, το να μπορείς δηλαδή να σκηνοθετείς τα όνειρά σου εδώ.

Το αν πέφτει ή δεν πέφτει στο τέλος η ρημάδα η σβούρα στο Inception. Αν δεν θυμάστε το Inception, ξαναδείτε το πρώτα, και μετά ξανασπαταλήστε πέντε ώρες από τη ζωή σας να το συζητάτε.

Το πώς είναι, αν υπάρχει, η ιδανική σχέση. Θα ξεστρατίσετε σε όλες σας τις προηγούμενες, ειδικά αν είστε από τους ανθρώπους που αγαπούν να υπεραναλύουν γκομενικά, αλλά και αν όχι, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα θεωρητική κουβέντα από μόνη της.

Τι βρίσκετε γαμ [κόπηκε από τη λογοκρισία] καταπληκτικό ο ένας στον άλλο. Πέντε συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είναι ανάγκη να είναι ντροπιαστικά εγκωμιαστικά, μια χαρά μας κάνουν και οι χαζές λεπτομέρειες.

Το πού θα θέλατε να ζείτε, αν μπορούσατε να διαλέξετε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Και γιατί, εννοείται, όπως και γιατί σας φαίνεται εύκολο ή δύσκολο να αφήσετε την Αθήνα –ή το μέρος που ζείτε, αν ζείτε αλλού.

Η Αθήνα (ή το μέρος που ζείτε, τα είπαμε). Τι την κάνει υπέροχη, τι την κάνει ανυπόφορη, τι θα άλλαζες αν μπορούσες, σε ποια γειτονιά θα ήθελες να μένεις, ποια είναι η ωραιότερη πλατεία της;

Η μπακαλίστικη ψυχανάλυση. Ποια γεγονότα της ζωής σου πιστεύεις ότι επηρέασαν το ποιος είσαι σήμερα; Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από τον εαυτό σου; Τι θα άλλαζες αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες;

Το Game of Thrones. Βρες κάποιον από τους αντιρρησίες, που λένε ότι μια χαρά ήταν η τελευταία σαιζόν, «δεν καταλαβαίνω τι σας χάλασε», να σου φάει δυο μέρες από τη ζωή σου στην κουβέντα. Ή εναλλακτικά, φτιάξτε απλώς το τοπ-5 των αγαπημένων σας χαρακτήρων. Θα πρέπει να διαλέξετε μόνο πέντε όμως, δεν έχει ισοψηφίες και ισοπαλίες.

Τα ακριβά πράγματα που θα κάνετε όταν γίνετε πλούσιοι. Ιδιωτικό τζετ; Ένα μήνα σε αυτά τα σπιτάκια με τους πασάλους πάνω στο νερό στον Ειρηνικό; Υπόσκαφη σουίτα με ιδιωτική πισίνα στη Σαντορίνη; Όλοι έχουμε σκεφτεί μια εξτραβαγκάντζα που θα κάναμε αν πλουτίζαμε ξαφνικά. Μερικές για να διαλέξετε έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Η Ιστορία. Δεν χρειάζεται να είστε γνώστες και να καθίσετε να αναλύσετε τη μάχη του Στάλινγκραντ –όχι πως θα ήταν κακό κι αυτό, βέβαια, αν είστε όντως γνώστες. Και οι πενιχρές σου γνώσεις όμως φτάνουν για να ξεκινήσεις από ένα «τι θα άλλαζες αν μπορούσες να ταξιδέψεις στον χρόνο» και να φτάσεις σε ένα εναλλακτικό σενάριο τύφλα να ‘χει η Επιστροφή στο Μέλλον.

Οι ιστορίες. Όλες εκείνες οι μικρές, που καμιά φορά είναι πιο ενδιαφέρουσες και από τη μεγάλη: Των φίλων σας, του γραφείου, των σχέσεων σας, των ταξιδιών σας, των αποτυχιών σας, του πώς γνωρίστηκαν οι γονείς σας (αν δεν ξέρεις σημείωσέ το για την επόμενη βιντεοκλήση), του τι θα διηγείστε ο καθένας στα εγγόνια του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v