Η καραντίνα μείωσε την ρύπανση σε όλη την Ευρώπη

Εντυπωσιακά μειωμένα είναι τα επίπεδα ρύπανσης στην κλειδαμπαρωμένη Ευρώπη, αν έψαχνες έναν λόγο να χαρείς λιγάκι σήμερα.
Η καραντίνα μείωσε την ρύπανση σε όλη την Ευρώπη
Όχι πως δεν το περίμενες, έρχονται όμως και τα επίσημα στοιχεία να το επιβεβαιώσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P, σημαντικά έχουν μειωθεί τα επίπεδα ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου πάνω από πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Ρώμη.

Καθώς οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν σχεδόν στο σύνολό τους δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, μειώνοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και τις μετακινήσεις, μειώνουν ταυτόχρονα ως «παράπλευρη ωφέλεια» τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση αυτή παίζει και η άνευ προηγουμένου μείωση των πτήσεων που πραγματοποιούνται πάνω από την Ευρώπη.

Οι νέες εικόνες του δορυφόρου για την περίοδο 14 έως 25 Μαρτίου, οι οποίες μελετήθηκαν από επιστήμονες του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), δείχνουν σαφή υποχώρηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v