Ελβετία: Καλύτερα οι ηλικιωμένοι να φτιάξουν διαθήκες!

Η νέα δημόσια συζήτηση που έχει προκαλέσει χαμό αφορά την Ελβετία και την απόφαση του Ιατρικού συλλόγου να προτείνει στους ηλικιωμένους να κάνουν διαθήκες.
Ελβετία: Καλύτερα οι ηλικιωμένοι να φτιάξουν διαθήκες!
Στην Ελβετία ξεκίνησε μια νέα δημόσια συζήτηση γύρω από τον κορωνοϊό, που έχει απασχολήσει αρκετά. Συγκεκριμένα, έχει να κάνει με την απόφαση του Ιατρικού συλλόγου να ζητήσει από τους ηλικιωμένους ασθενείς να κάνουν τις διαθήκες τους, όπως και να ορίσουν νομικά τι είδους θεραπεία θα ήθελαν, σε περίπτωση που νοσήσουν με τον κορωνοϊό και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Μπορεί να μας ακούγεται λίγο σοκαριστικό, αλλά στην Ελβετία είναι ευρέως αποδεκτό ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα πεθάνει. Πέρα από αυτό, οι παγκόσμιες ειδήσεις ανθρώπων που πέθαιναν από τον κορωνοϊό διασωληνωμένοι, χωρίς την ικανότητα επικοινωνίας, έχει φέρει στο προσκήνιο το ερώτημα του τι θα ήθελε ο καθένας μας να του συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Ο Δρ. Ρόλαντ Κουντζ, γεροντολόγος, λέει ότι στατιστικά οι πιθανότητες για επιβίωση ενός ηλικιωμένου ασθενή με κορωνοϊό και άλλα, χρόνια νοσήματα, που έχει καταλήξει διασωληνωμένος, είναι τρομακτικά χαμηλές. Αυτή η ομάδα του πληθυσμού θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα να επιλέξει αν θα έχει φροντίδα στο σπίτι.

Ορισμένοι έχουν εκφραστεί αρνητικά γύρω από το όλο ζήτημα, αναφέροντας πως ασκείται περιττό στρες στους ηλικιωμένους, που ήδη είναι ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι Ελβετοί γιατροί, παράλληλα, επιβεβαιώνουν πως αυτό το σχέδιο δεν έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρχουν περισσότερα ανοιχτά κρεβάτια στην εντατική για νεότερους ασθενείς—άλλωστε, σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς από κρεβάτια, οι γιατροί αποφασίζουν βάσει του ποιος είναι πιο πιθανό να επιβιώσει. Και πάλι, όμως, πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν από πριν τι είδους θεραπεία θα ήθελαν να λάβουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v