Πώς να δεθώ με τον αδερφό μου;

«Τα αδέρφια πρέπει να είναι αγαπημένα» έλεγαν οι γονείς σου όταν σας χώριζαν από έναν τσακωμό. Δεν σας έλεγαν όμως πώς.
Πώς να δεθώ με τον αδερφό μου;
Όταν ήσουν μικρός ευχόσουν να είσαι μοναχοπαίδι για να παίρνεις περισσότερα δώρα και να προσέχουν εσένα οι γονείς σου περισσότερο. Γι’ αυτό και, ενώ μέσα σου ενδιαφερόσουν για τον αδερφό σου και ήθελες να είναι ευτυχισμένος, απ’ έξω σου τσακωνόσουν συνέχεια μαζί του και έκανες όσους ήταν μαζί σας να νιώθουν ετεροντροπή.

Ωστόσο, τώρα που μεγάλωσες, ξέρεις ότι το να έχεις αδέρφια είναι ευλογία, γιατί πολύ απλά έχεις +1 άνθρωπο που θα σ’ αγαπάει σχεδόν ό,τι κι αν συμβεί και θα στέκεται στο πλευρό σου. Έτσι κι εμείς, βρήκαμε εννιά τρόπους για να αρχίσετε να κάνετε παρεούλα πιο συχνά.

Ψάξτε για κοινά

Σε αρκετές των περιπτώσεων, δύο αδέρφια με την πρώτη ματιά μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά. Ο ένας βγαίνει Εξάρχεια, ο άλλος λίγο πιο πάνω, Κολωνάκι, ο ένας ακούει μέταλ, ο άλλος ακούει ηλεκτρονική.

Η αλήθεια είναι όμως ότι αν βλέπεις τη σχέση σου με τον αδερφό σου από αυτήν την πλευρά, σημαίνει ότι εστιάζεις σε αυτά που σας χωρίζουν, κι όχι αυτά που σας ενώνουν. Και, πραγματικά, αν το σκεφτείς είμαστε σίγουροι ότι θα βρεις πολλά κοινά αν θέλεις να βγεις με τον αδερφό σου. Τα τσιπουράδικα σας αρέσουν; Τα μπεργκεράδικα; Τα escape rooms; Κάποιο σπορ; Τα stand-up comedies; Δεν μπορεί να μη σας αρέσουν τα stand-up.

Δείτε μαζί ταινίες ή παίξτε παιχνίδια

Αν δεν κατεβήκατε από τον Άρη πρόσφατα, θα βλέπετε ταινίες, έστω κι αν αυτές είναι της Φίνος Φιλμ. Συζητήστε μαζί ψύχραιμα και ωραία ποια ταινία θα μπορούσατε να απολαύσετε τρώγοντας πίτσα. Υπάρχουν άπειρες ταινίες που συνδυάζουν διαφορετικά γούστα –στην τελική δείτε Βέγγο.

Και τα παιχνίδια σε κονσόλες είναι καλή φάση. Δεν είναι ανάγκη να παίξετε Pro Evolution Soccer ή Final Fantasy –παιχνίδια που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων- μπορείτε να λιώσετε στο Tekken, παιχνίδι που αγάπησαν γενιές και γενιές.

Κάνε του και καμιά έκπληξη

Επειδή είναι αδερφός σου, δε σημαίνει ότι δεν του αξίζει μία έκπληξη. Παρ’ του δώρο μία ξυριστική μηχανή. Ένα ζευγάρι παπούτσια ίσως; Είναι πολύ σημαντικό να μην του πάρεις δώρο βάσει του τι αρέσει σε εσένα, αλλά του τι αρέσει σε εκείνον.

Ζήτα τη συμβουλή του

Ξέρεις για τι τρελαίνονται οι άνθρωποι και δη τα αδέρφια; Να ζητούν τη γνώμη τους. Ρώτα τον αδερφό σου για κάτι γκομενικό, ζήτα τη συμβουλή του για κάτι που θεωρείς ότι το κατέχει και θα σεβόσουν αυτό που σου έλεγε.

Πες συγγνώμη

Θυμάσαι που όταν ήσουν μικρός/ή σε ρωτούσαν «Πώς τα πάτε με τον αδερφό σου» και εσύ απαντούσες «Ε, τσακωνόμαστε, αλλά μετά από λίγο το ξεχνάμε»; Αυτό ακριβώς είναι που δεν πρέπει να κάνεις τώρα που ενηλικιώθηκες. Έγινε κάτι και ο φταίχτης ήσουν εσύ; Ζήτα συγγνώμη αντί να περιμένεις να το ξεχάσει.

Μην κολλάς στο παρελθόν

Όταν ο αδερφός σου ήταν μικρός είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία τον προσδιόριζαν. Λόγου χάρη, ήταν είτε το «καμάρι» της οικογένειας, είτε το «κωλόπαιδο». Είτε έχει αλλάξει, είτε όχι, αυτός είναι. Σταμάτα, λοιπόν, να του κρεμάς ταμπέλες.

Πάρε το μέρος του

Το σενάριο: Είστε σε ένα οικογενειακό τραπέζι και οι συγγενείς σου του έχουν πιάσει την κουβέντα για κάτι που ίσως και να μη θέλει να μιλήσει. Άλλαξε τη συζήτηση και στρέψε τα φώτα αλλού. Θα το εκτιμήσει.

Μην τον κρίνεις συνέχεια

Ο αδερφός σου, πιθανόν, είναι ένας από τους ανθρώπους που έχεις περάσει τον περισσότερο χρόνο της ζωής σου. Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο που έχεις την άνεση να του πεις ό,τι, μα ό,τι, σου έρθει στο κεφάλι. Ο αδερφός σου όμως είναι άνθρωπος και πληγώνεται. Δεν μπορείς να τον κρίνεις χωρίς να φιλτράρεις, τουλάχιστον, αυτά που λες.

Προσπάθησε να τον καταλάβεις

Τι θα έκανες αν ο αδερφός σου δεν ήταν αδερφός σου αλλά κάποιος φίλος σου; Θα τον καταλάβαινες. Ε, πράξε αναλόγως.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v