Υποβρύχιο... Στόουνχετζ ανακαλύφθηκε στην Ισπανία

Η περσινή ξηρασία στην Ισπανία έφερε στο φως του ήλιου ένα εντυπωσιακό μεγαλιθικό μνημείο.
Υποβρύχιο... Στόουνχετζ ανακαλύφθηκε στην Ισπανία
Η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με ένα αρκετά ζεστό καλοκαίρι πέρσι. Στην Ισπανία συγκεκριμένα, καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Ιούνιο σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά.

Οι θερμοκρασίες αυτές σε συνδυασμό με την μείωση της στάθμης του νερού σε κάποιες περιοχές, έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό μνημείο το οποίο μοιάζει αρκετά με το Στόουνχετζ της Αγγλίας.

Πρόκειται για το Dolmen of Guadalperal ή «Ισπανικό Στόουνχετζ», ένα μεγαλιθικό σχηματισμό ο οποίος αποτελείται από 100 μεγάλες πέτρες γρανίτη ύψους μέχρι και 1.80 μέτρων, προσεκτικά τοποθετημένες σε έναν κύκλο διαμέτρου 26 μέτρων. Ο σχηματισμός έγινε πλήρως ορατός μετά από 60 χρόνια… υποβρύχιας παρουσίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε χώρο ταφής και ναό ή ακόμα και σημείο ανταλλαγής αγαθών λόγω της στρατηγικής του θέσης στις όχθες του ποταμού.

Το 1920, ο γερμανός ερευνητής Χιούγκο Όμπερμαϊερ έκανε ανασκαφές στο σημείο και πήρε μερικές από τις πέτρες για να τις μελετήσει στο Βερολίνο, ενώ η μελέτη του δημοσιεύθηκε αρκετές δεκαετίες μετά, το 1960.

Τρία χρόνια μετά, το σημείο γέμισε νερό για τις ανάγκες του πρότζεκτ «Valdecañas Reservoir», το οποίο έφερε νερό και ηλεκτρισμό στην περιοχή.

Οι κορυφές των στύλων από γρανίτη ήταν ορατές όταν το επίπεδο του νερού κατέβαινε το καλοκαίρι, όμως το 2019 ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν στην ολότητά τους.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες αν ανακηρυχθεί το μέρος Μνημείο Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και να αποκτήσει έτσι πλήρη προστασία από τη φθορά των τουριστών.

Δείτε το βίντεο:



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v