SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

14 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το DNA

Γνωστές, άγνωστες και απίστευτες πληροφορίες για το κλειδί της φύσης οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος.

14 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το DNA

Μια ανακάλυψη η οποία μαζί με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος έφερε επανάσταση στην επιστήμη της γενετικής.

Η πιο διάσημη διπλή έλικα στον κόσμο.

Το DNA κυρίες και κύριοι, αποκαλύπτεται μέσα από 14 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε, όμως χάρη σε εμάς θα μάθετε.

Το DNA αποκαλύφθηκε αρχικά από τον βιοχημικό Friedrich Miescher το 1869, ενώ το 1940 ο Oswald Avery συνειδητοποίησε πως περιέχει ανθρώπινο γενετικό αποτύπωμα. Η διπλή ελικοειδής του δομή διατυπώθηκε το 1953 από τους James Watson και Francis Crick.Κάθε λεπτό, το σώμα παράγει τόσο DNA που, αν μπορούσαμε να ανοίξουμε τις έλικες και να τις βάλουμε στη σειρά, θα έφταναν τα 100.000 χιλιόμετρα.

Για την ακρίβεια, αν ανοιχτούν όλες οι έλικες DNA των κυττάρων μας (περίπου 100 τρισεκατομμύρια), και μπουν στη σειρά καλύπτουν απόσταση ταξιδιού από τη Γη στον ήλιο και πίσω για εκατοντάδες φορές.

Από τα τρία δις ζευγών στο ανθρώπινο γονιδίωμα, μόλις το 0,1% είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο. Εν ολίγοις, είμαστε περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί μεταξύ μας.

Μπορεί να περιέχει όλη την πληροφορία που φτιάχνει έναν ζωντανό οργανισμό, όμως στην βάση του το DNA αποτελείται από μόλις τέσσερα στοιχεία: τα νουκλεοτίδια αδενίνη, γουανίνη, θυμίνη και κυτοσίνη.

Οι άνθρωποι έχουν κοινό το 66% των γονιδίων τους με τις μύγες, και το 98,7% των γονιδίων τους με τους χιμπαντζήδες.  

Επίσης μοιραζόμαστε το 85% του DNA μας με ένα ποντικό και 41% με μια μπανάνα.

Αν κάποιος έγραφε 60 λέξεις το λεπτό, για οκτώ ώρες την ημέρα, θα του χρειάζονται περίπου 50 χρόνια για να πληκτρολογήσει το ανθρώπινο γονιδίωμα.Το DNA είναι ένα αρκετά εύθραυστο μόριο. Περίπου χίλιες φορές την ημέρα προκαλούνται «σφάλματα» τα οποία αποκαθίστανται, αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως προκαλούνται μεταλλάξεις στο σώμα μας. Κάποιες είναι ανώδυνες, άλλες αναγκαίες, ενώ άλλες συνδέονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Η εξέταση DNA για ποινικά αδικήματα ξεκίνησε το 1985 και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για την καταδίκη του βιαστή Tommie Lee Andrews στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το 2008, γενετικό υλικό από αρκετούς ανθρώπους εστάλη στο διάστημα με μια συσκευή που ονομάστηκε Immortality Drive και βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων DNA από τον Stephen Hawking, τον κωμικό Stephen Colbert και τον Lance Armstrong.

Ποιος τούς χρειάζεται τους υπολογιστές; Το DNA είναι σαφώς καλύτερη επιλογή αποθήκευσης. Το 2012, ερευνητές του Χάρβαρντ κατάφεραν να αποθηκεύσουν 700 TB δεδομένων σε ένα μόνο γραμμάριο DNA.

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, οι άνθρωποι είχαν αγκάθια στα πέη τους. Ευτυχώς για τις γυναίκες, ο συγκεκριμένος κώδικας εξαφανίστηκε από το DNA των ανθρώπων πριν από 700.000 χρόνια.

Αρχαίοι ιοί που προσέβαλαν τους προγόνους μας κατοικούν στο DNA μας. Αρκετοί άνθρωποι μάλιστα «κουβαλάνε» ολοκληρωμένα DNA ιών στα γονίδια τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"

Ισπανική παροιμία

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica
    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη
    1936 - Θεμελίωση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου
    η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου (270 - 6 Δεκεμβρίου 343), επισκόπου στα Μύρα της Λυκίας]

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v