Φέρτε πίσω τα κλεμμένα λέει η ΕΕ στη Βρετανία

Στις συζητήσεις που θα καθορίσουν τις σχέσεις μας με τη Βρετανία μετά το Brexit προστίθεται η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Φέρτε πίσω τα κλεμμένα λέει η ΕΕ στη Βρετανία
Το ζήτημα της κλοπής πολιτιστικών αγαθών, κυρίως ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, φαίνεται πως θα συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις συζητήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν μετά το Brexit οι σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, που διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης.

Στη διαπραγματευτική εντολή, η οποία καθορίζει τους στόχους και τις κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, το άρθρο προστέθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας, με την υποστήριξη Κύπρου και Ιταλίας, και δεν αφορά τη γνωστή διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα: Σκοπός του άρθρου είναι να διασφαλιστεί ότι η κλεμμένη πολιτιστική ιδιοκτησία που εντοπίζεται σε βρετανικό έδαφος θα επιστρέφεται αυτόματα, ανέφερε η πηγή.

Μέχρι το τέλος του 2020, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά θεμάτων σχετικών με τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως το εμπόριο, η ασφάλεια, το διάστημα, η περιβαλλοντική συνεργασία και (το ζήτημα-αγκάθι) η αλιεία. Σε αυτήν την τελευταία, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να σκληραίνει σε σχέση με την προηγούμενη διαπραγματευτική εντολή, καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν αδιαπραγμάτευτη τη δυνατότητα πρόσβασης των ευρωπαϊκών αλιευτικών στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v