Σαν σήμερα καταργήθηκε η σχολική ποδιά

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου του 1982, καταργείται για πάντα η ποδιά που είχε εισαγάγει στα ελληνικά σχολεία ο Καποδίστριας.
Σαν σήμερα καταργήθηκε η σχολική ποδιά
Η απαρχαιωμένη περιβολή που έκανε τους μαθητές να μοιάζουν με κρατούμενους φυλακών είχε τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια σύστασης του ελληνικού κράτους, όταν τα ρούχα των μαθητών ήταν ευγενική χορηγία της πολιτείας, που εξασφάλιζε με αυτόν τον τρόπο την ίση και καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Με τα χρόνια, η ποδιά έφτασε να γίνει πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στους σχεδιαστές μόδας, με τις τελευταίες σχολικές ποδιές να έχουν την υπογραφή του Γιάννη Τσεκλένη.

Ο πρώτος επίσημος κανονισμός περί στολής εκδίδεται στις 8 Μαΐου του 1876 από το υπουργικό συμβούλιο, που ορίζει πως η στολή αποτελείται από «ιμάτιο, περισκελίδα, πίλο και μανδύα». Το πηλήκιο, όμοιο με των στρατιωτικών, πρέπει να φέρει «χιαστί διασταυρούμενους κλάδους ελαίας και δάφνης» και «υπέρ αυτών, γλαύκα (το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, ως ένδειξη σοφίας). Υπό αυτών, δε, τα του παιδευτηρίου αρχικά γράμματα». Τα «κομβία» πρέπει να είναι ορείχαλκα «φέροντα έμβλημα ανάγλυφον γλαύκα».

Το πηλήκιο με την κουκουβάγια καταργήθηκε μόλις το 1964. Και μετά έρχεται η Χούντα, η οποία φυσικά υπερβάλλει, τονίζοντας πως δεν αρκεί να την φοράς τη ρημάδα, πρέπει να την έχεις και καθαρή και καλοσιδερωμένη, ιδιαίτερα «κατά τας Κυριακάς, εις τον υποχρεωτικόν εκκλησιασμόν», ειδάλλως έχεις να αντιμετωπίσεις «αυστηράς ποινάς».

Διαβάστε εδώ την ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ιστορία του μισητού ενδύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v