SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πλάκες με κατάρες βρέθηκαν σε αρχαίο πηγάδι της Αθήνας

Δεκάδες πλάκες με αρχαίες κατάρες βρέθηκαν σε ένα αρχαίο πηγάδι στην Αθήνα και πιστεύεται πως απευθύνονταν στους θεούς του κάτω κόσμου.

Πλάκες με κατάρες βρέθηκαν σε αρχαίο πηγάδι της Αθήνας

Περίπου 30 «καταραμένες» πλάκες έφεραν στο φως αρχαιολόγοι σε αρχαίο ελληνικό πηγάδι στην περιοχή του Κεραμεικού, οι οποίες χρονολογούνται στα 2500 χρόνια.

Το πηγάδι ήταν ένα από τα κεντρικότερα της Αττικής στην αρχαιότητα, και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κατάρες ήταν «τελετουργικά κείμενα» τα οποία είχαν σκοπό να βλάψουν κάποιον ή κάποιους.

«Εκείνος που παράγγειλε την κατάρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, μόνο ο παραλήπτης», ανέφερε η Δρ. Δρ Jutta Stroszeck, από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.Το πηγάδι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής προς εξερεύνηση της παροχής νερού σε λουτρό δίπλα στην πύλη της πόλης της Διπύλου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέσα στο πηγάδι μια συλλογή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κυπέλλων, δοχείων ανάμειξης κρασιού, λαμπτήρων αργίλου, γλαστρών, νομισμάτων και ενός ξύλινου κιβωτίου.

Όπως όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η SUN, το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν οι 30 «καταραμένες» πλάκες, όλες κατασκευασμένες από μόλυβδο, ο οποίος πιθανώς να είχε δηλητηριάσει το νερό.


Τμήμα πινακίδας με κατάρα εναντίον του Πυθέα

Οι αποκαλούμενες «μαύρες τέχνες» αποδοκιμάζονταν την εποχή εκείνη στην Αθήνα, και οι νόμοι για τους τάφους απαγόρευαν την τοποθέτηση τέτοιων αντικειμένων.

Αυτό σημαίνει πως όποιος ήθελε να ρίξει μια κατάρα θα έπρεπε να βρει άλλες μεθόδους. Σύμφωνα με την Stroszeck, μια μέθοδος ήταν να πετάξει μια αντίστοιχη καταραμένη πλακέτα σε πηγάδι.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκείνη την εποχή, πίστευαν πως το νερό αποτελούσε πύλη προς τον κάτω κόσμο. Έτσι ρίχνοντας μια κατάρα στο πηγάδι, θα μπορούσε να «ενεργοποιηθεί».Οι αρχαιολόγοι λένε πως υπήρχαν 4 βασικοί λόγοι για να καταραστείς κάποιον: για να κερδίσεις μια δίκη, για να πετύχεις επαγγελματικά, για να κερδίσεις σε κάποια αθλητική διοργάνωση και για γενικότερα θέματα αγάπης και μίσους.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι συνήθως προσλάμβαναν επαγγελματίες… γραφιάδες κατάρων, οι οποίοι πιστεύεται πως είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Συνήθως οι πλάκες με τις κατάρες καρφώνονταν με σιδερένια πρόκα και αν τοποθετούνταν σε τάφο, η κατάρα μεταφερόταν στον κάτω κόσμο από τις ψυχές των νεκρών.

Σκέτη γλύκα ήταν οι αρχαίοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2