SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πλάκες με κατάρες βρέθηκαν σε αρχαίο πηγάδι της Αθήνας

Δεκάδες πλάκες με αρχαίες κατάρες βρέθηκαν σε ένα αρχαίο πηγάδι στην Αθήνα και πιστεύεται πως απευθύνονταν στους θεούς του κάτω κόσμου.

Πλάκες με κατάρες βρέθηκαν σε αρχαίο πηγάδι της Αθήνας

Περίπου 30 «καταραμένες» πλάκες έφεραν στο φως αρχαιολόγοι σε αρχαίο ελληνικό πηγάδι στην περιοχή του Κεραμεικού, οι οποίες χρονολογούνται στα 2500 χρόνια.

Το πηγάδι ήταν ένα από τα κεντρικότερα της Αττικής στην αρχαιότητα, και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κατάρες ήταν «τελετουργικά κείμενα» τα οποία είχαν σκοπό να βλάψουν κάποιον ή κάποιους.

«Εκείνος που παράγγειλε την κατάρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, μόνο ο παραλήπτης», ανέφερε η Δρ. Δρ Jutta Stroszeck, από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.Το πηγάδι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2016, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής προς εξερεύνηση της παροχής νερού σε λουτρό δίπλα στην πύλη της πόλης της Διπύλου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέσα στο πηγάδι μια συλλογή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κυπέλλων, δοχείων ανάμειξης κρασιού, λαμπτήρων αργίλου, γλαστρών, νομισμάτων και ενός ξύλινου κιβωτίου.

Όπως όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η SUN, το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν οι 30 «καταραμένες» πλάκες, όλες κατασκευασμένες από μόλυβδο, ο οποίος πιθανώς να είχε δηλητηριάσει το νερό.


Τμήμα πινακίδας με κατάρα εναντίον του Πυθέα

Οι αποκαλούμενες «μαύρες τέχνες» αποδοκιμάζονταν την εποχή εκείνη στην Αθήνα, και οι νόμοι για τους τάφους απαγόρευαν την τοποθέτηση τέτοιων αντικειμένων.

Αυτό σημαίνει πως όποιος ήθελε να ρίξει μια κατάρα θα έπρεπε να βρει άλλες μεθόδους. Σύμφωνα με την Stroszeck, μια μέθοδος ήταν να πετάξει μια αντίστοιχη καταραμένη πλακέτα σε πηγάδι.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκείνη την εποχή, πίστευαν πως το νερό αποτελούσε πύλη προς τον κάτω κόσμο. Έτσι ρίχνοντας μια κατάρα στο πηγάδι, θα μπορούσε να «ενεργοποιηθεί».Οι αρχαιολόγοι λένε πως υπήρχαν 4 βασικοί λόγοι για να καταραστείς κάποιον: για να κερδίσεις μια δίκη, για να πετύχεις επαγγελματικά, για να κερδίσεις σε κάποια αθλητική διοργάνωση και για γενικότερα θέματα αγάπης και μίσους.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι συνήθως προσλάμβαναν επαγγελματίες… γραφιάδες κατάρων, οι οποίοι πιστεύεται πως είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Συνήθως οι πλάκες με τις κατάρες καρφώνονταν με σιδερένια πρόκα και αν τοποθετούνταν σε τάφο, η κατάρα μεταφερόταν στον κάτω κόσμο από τις ψυχές των νεκρών.

Σκέτη γλύκα ήταν οι αρχαίοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο θάνατος είναι απλός. Η ζωή είναι περίπλοκη. Δώστε μου ζωή, όσο πιο χαοτική τόσο το καλύτερο."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1497 - Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία.
    1709 - Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ'.
    1851 - Γεννήθηκε ο άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς.
    1889 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.
    1921 - Μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2