Απίστευτο «σχέδιο» στο Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας όπως δεν το έχεις ξαναδεί κατέγραψαν ερασιτέχνες φωτογράφοι, και στη Φινλανδία ήδη μιλούν για τεράστια ανακάλυψη.
Απίστευτο «σχέδιο» στο Βόρειο Σέλας
Το εντυπωσιακό φαινόμενο του πράσινου φωτός στον νυχτερινό ουρανό της Σκανδιναβίας και άλλων βόρειων χωρών γοητεύει αιώνες τώρα κοινό και ειδικούς, με κάποιους μάλιστα ερευνητές να υποστηρίζουν πως το Βόρειο Σέλας απεικονίζεται ακόμα και σε προϊστορικές τοιχογραφίες σπηλαίων. Το δε λατινικό του όνομα, Corona Borealis, είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο.

Το Σέλας δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια, όπως τα ηλεκτρόνια, εκπέμπονται από τον ήλιο και έλκονται προς τους πόλους της Γης από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Εκεί αλληλεπιδρούν με αέρια στην ατμόσφαιρα, περιλαμβανομένου του οξυγόνου και του άζωτου, αυξάνοντας την ενέργεια των αερίων αυτών –η οποία ενέργεια εκλύεται με τη σειρά της σαν φως.

«Το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με τα φώτα νέον, δηλαδή» εξηγεί η Minna Palmroth, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Βασικά μπορούμε να πούμε ότι το σέλας είναι οι λάμπες νέον του ουρανού».

Το Σέλας έχει κατά καιρούς καταγραφεί σε διάφορα σχήματα, που περιλαμβάνουν τόξα και σπιράλ. Τώρα, όμως, χάρη στη δουλειά ερασιτεχνών παρατηρητών, η Palmroth και οι συνεργάτες της μπόρεσαν να καταγράψουν μια εντελώς νέα μορφή του, που θυμίζει όπως λένε τους αμμόλοφους και την κίνησή τους. Η ανακάλυψη προέκυψε όταν η ίδια προσκλήθηκε στο ένα Facebook Group των ερασιτεχνών παρατηρητών, για να εξηγήσει την επιστήμη πίσω από τα διαφορετικά σχήματα που μπορεί να πάρει το Βόρειο Σέλας.

Δείτε το συναρπαστικό βίντεο.



Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v