Τα 10 πιο εμβληματικά σύγχρονα κτίρια της Ελλάδας

Είναι και τα δέκα πασίγνωστα, είναι εμβληματικά, είναι εντυπωσιακά και αυτές είναι (συνοπτικά) οι ιστορίες τους.

Εμβληματικά κτίρια της Ελλάδας… Δύσκολο θέμα, γιατί αν το καλοσκεφτείς, κάθε κτίριο κουβαλάει τόση πολλή ιστορία μέσα του, που είναι δύσκολο να διαλέξεις. Προφανώς, δεν θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε αρχαία κτίσματα, όπως ο Παρθενώνας επειδή… επειδή το κείμενο θα γραφόταν μόνο του. Όχι, δεν θα το κάνουμε τόσο εύκολο.

Διαλέξαμε, λοιπόν, δέκα από τα πιο εμβληματικά αρχιτεκτονήματα αυτής της χώρας (ναι, δεν θα είναι όλα κτίρια κτίρια, έχουμε ποικιλία) και σου τα παρουσιάζουμε.

Ο Πύργος των Αθηνών

Ξεκινάμε με το πιο ψηλό κτίριο της Ελλάδας, που έχει όμως… όχι και τόσο ωραία ιστορία. Έτσι, για να ξορκίζουμε το κακό από νωρίς. Χτίστηκε, που λες, επί Χούντας, με τον μοναδικό σκοπό να αποδείξει πως η δικτατορία ήταν υπεράνω των νόμων—συγκεκριμένα, του νόμου που ορίζει ότι κανένα κτίσμα της Αθήνας δεν μπορεί να είναι πιο ψηλό από την Ακρόπολη. Αρχιτέκτονές του ήταν ο Ιωάννης Βικέλας και ο Ιωάννης Κυμπρίτης. Πάντως, όσο «μαύρη» κι αν είναι η ιστορία του, δεν γίνεται να μην παραδεχτούμε ότι είναι εντυπωσιακός.


Το νέο μουσείο της Ακρόπολης

Άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2009, και είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτίσματα στην Αθήνα. Συνολικά, καλύπτει χώρο 25.000 τετραγωνικών μέτρων, με 14.000 από αυτά να είναι εκθεσιακοί χώροι. Είναι έργο των Μπερνάρ Τσουμί και Δημήτρη Παντερμαλή, και αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό το φυσικό φως, για να αναδείξει τα γλυπτά που εκτίθενται μέσα.

 
Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη

Όχι η παλιά, δεν φτάσαμε ακόμα εκεί. Η νέα, στο ΚΠΙΣΝ, είναι έργο του Ρέντσο Πιάνο (που έχει φτιάξει και το υπέροχο Πομπιντού στο Παρίσι) και αποτελεί ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα. Περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία και περιοδικά, των οποίων η μεταφορά ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία—αλλά όλη αυτή η κούραση άξιζε και με το παραπάνω.

 
Ο Λευκός Πύργος

Και πάμε Θεσσαλονίκη, για το πιο εμβληματικό κτίσμα του Βορρά. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της συμπρωτεύουσας. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που προσελκύει πολλούς τουρίστες αλλά και ντόπιους που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης τους.
 

Η Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας—όχι μόνο αισθητικά, αλλά και από πρακτική άποψη. Έχει μήκος κάτι λιγότερο από 3 χιλιόμετρα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για φωτογράφους και κινηματογραφιστές. Και όσοι είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται τις γκρίνιες και το δράμα που περιτριγύριζε την οικοδόμησή της, τώρα θα καγχάζουν λογικά, μιας και – εν τέλει – αυτό το έργο απεδείχθη αναγκαίο.

 
Το Γεφύρι της Άρτας

Το γνωστό. Που ολημερίς το χτίζανε, και εν τέλει χρειάστηκε ολόκληρη ανθρωποθυσία για να ηρεμήσουν τα κακά πνεύματα. Πέρα από τους θρύλους, όμως, η 130 μέτρων μήκους γέφυρα αποτέλεσε σημαντικότατο έργο όταν οικοδομήθηκε τον 17ο αιώνα, μιας και συνέβαλε σε μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου στις γύρω περιοχές. Σήμερα έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, και δίπλα του βρίσκεται κι ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο, σε σχεδιασμό Τσίλερ.

 
Το Hilton

Ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της Αθήνας, και σίγουρα ένα από τα πιο πολυτελή—όλη η γύρω περιοχή, άλλωστε, «Χίλτον» αποκαλείται. Η αρχιτεκτονική του συνδυάζει το μοντέρνο με το κλασικό, ενώ τα ανάγλυφα του Γιάννη Μόραλη προσθέτουν μια ελληνική πινελιά στο κτίριο. Οι συνθέσεις του απεικονίζουν σκηνές σχετικές με την ελληνική φιλοξενία, όπως την θεά Αθηνά και έναν βωμό με προσφορές ιερειών. Χτίστηκε το 1963 και στα εγκαίνιά του ήρθε και ο ιδιοκτήτης της σειράς ξενοδοχείων, Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου".

 
Η Τριλογία

Ίσως τα τρία πιο όμορφα σύγχρονα κτίρια της πόλης—κι ας μην τους δίνουμε τόση προσοχή, επειδή είναι στο κέντρο και τα βλέπουμε καθημερινά. Η Ακαδημία Αθηνών, το παλιό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αποτελούν την ξακουστή Τριλογία. Η Ακαδημία και η Βιβλιοθήκη είναι έργα του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, ενώ το κτίριο του Πανεπιστημίου του επίσης Δανού Χανς Κρίστιαν Χάνσεν. Είναι κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αληθινά κοσμήματα της Αθήνας, και δίνουν στην πόλη ένα κομμάτι του χαρακτήρα της. Επειδή, αλήθεια, μπορείς να φανταστείς να περνάς από την Πανεπιστημίου και να μην βρίσκονται εκεί, να επιβλέπουν;

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v