Απόψε η πανέμορφη ροζ πανσέληνος

Το εντυπωσιακό φαινόμενο που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα θα είναι ορατό απόψε και από την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει όμως;
 

Απόψε η πανέμορφη ροζ πανσέληνος

Ροζ φεγγάρι, ή ροζ πανσέληνο, λέμε την Πανσέληνο του Απριλίου, αυτή που σηματοδοτεί οριστικά το τέλος του χειμώνα, και βαφτίζεται από το χρώμα των ανοιξιάτικων αγριολούλουδων.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί απόψε το βράδυ (Παρασκευή 19 Απριλίου) στις 2.12 ώρα Ελλάδας, και θα είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Όπως εύκολα μαντεύετε, η πανσέληνος δεν θα είναι βέβαια ροζ. Το όνομά της μόνο είναι ροζ –φόρος τιμής σε ένα συγκεκριμένο αγριολούλουδο, το Wild Ground Phlox που πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη για τη φλόγα, και το οποίο ανθίζει πάντα κοντά στις ημέρες του Πάσχα.

Αναλόγως από πού θα τη δείτε, η πανσέληνος θα σας φανεί –αντί για ροζ− κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. Αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της διάχυσης του φεγγαρόφωτου στην ατμόσφαιρα, όταν η πανσέληνος είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα. Για τον ίδιο λόγο βλέπουμε και κόκκινα ηλιοβασιλέματα, εξηγούν οι ειδικοί.

Σε άλλες περιοχές η εν λόγω πανσέληνος ονομάζεται και Egg Moon ή Fish Moon, λόγω των ψαριών που αυτή την περίοδο κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v