Οι νεκροί κινούνται τον πρώτο χρόνο μετά τον θάνατο

Αναπαύσου εν ειρήνη, αλλά περίμενε λίγο, κάτσε, με το πάσο σου. Εναλλακτικά, η πιο παράξενη είδηση που θα διαβάσεις σήμερα.

Έρευνες συμβαίνουν καθημερινά, και το πεδίο μελέτης είναι… το άπειρο. Μπορούμε να μελετήσουμε τα πάντα και να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Τα νέα, όμως, που φέρνει μια πειραματική μελέτη από την Αυστραλία, δεν είμαστε σίγουροι πως θέλαμε να τα ακούσουμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, λοιπόν, οι νεκροί δεν είναι ακριβώς ακίνητοι κατά την διαδικασία της αποσύνθεσης. Παίρνουμε μια ανάσα, και προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Η ερευνήτρια Alyson Wilson χρησιμοποίησε για 17 μήνες την τεχνική της time-lapse φωτογραφίας, μελέτησε πτώματα που βρίσκονταν σε αποσύνθεση, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο. Οι κάμερες φωτογράφιζαν τα πτώματα ανά 30 λεπτά, δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα του πώς λειτουργεί όλη η διαδικασία.

Και κάπως έτσι μάθαμε ότι ένα πτώμα δεν μένει ακίνητο μέχρι να το μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, τα χέρια κινούνται πολύ, σε σημείο να αλλάζουν εντελώς θέση και να πηγαίνουν προς το πλάι του σώματος.

Πέρα από το μακάβριο της υπόθεσης, αυτά τα πορίσματα μπορούν να είναι πολύ σημαντικά για το έργο της αστυνομίας, ειδικά σε περιπτώσεις δολοφονιών, καθώς γνωρίζουμε ότι κατά την αποσύνθεση, το πτώμα στην ουσία αφηγείται την τελευταία του ιστορία—ειδικά αν οι κινήσεις του είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι πιστεύεται.

Οι κινήσεις πιστεύονται ότι οφείλονται στην συστολή του σώματος κατά την αποσύνθεση, και δεν περιορίζονται μόνο στα αρχικά στάδια. Συνεπώς, η στάση στην οποία βρίσκεται ένα πτώμα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι η στάση στην οποία πέθανε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v