Τι σημαίνει το όνομα Νικόλας;

Χρόνια πολλά σε Νικόλες, Νίκους, Νίκες, Νικολέττες και… λοιπούς/ες με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το όμορφο όνομα.
 

Τι σημαίνει το όνομα Νικόλας;

Του Αγίου Νικολάου σήμερα, και οι απανταχού Νίκοι, Νικόλες, Νίκες, Νικολέττες και λοιποί/ες φέρνουν γλυκά και λαμβάνουν ευχές.

Τους ευχόμαστε χρόνια τους πολλά και ψαχουλεύουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το όνομά τους.

 



Ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «νίκη» και «λαός», αυτός δηλαδή που χαρίζει νίκη στον λαό.

Σύμφωνα με αυτήν εδώ τη λίστα, είναι το 5ο πιο συνηθισμένο όνομα στην Ελλάδα.

Ο Νικόλαος και η Νικολέτα συναντώνται στην Ελλάδα και ως: Νίκος, Νικόλας, Νικολάκης, Νικολής, Νικολός, Κόλιας, Κολιάκος και Κολιός στους άνδρες και Νικολίτσα, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίνα, Νίκη, Λέτα, Λία και Λίνα στις γυναίκες.

 



Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα στα Πάταρα της Λυκίας (Μικρά Ασία) και πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 325 στα Μύρα της Λυκίας, με τα λείψανά του να μεταφέρονται στο Μπάρι και τη Βενετία.

Η γυναικεία εκδοχή του ονόματος χάνεται στα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: Η Νίκη ήταν θεά της δόξας του ελληνικού πολιτισμού. Γνωστότερη αποτύπωσή της, είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που φυλάσσεται στο Λούβρο.

 



Το όνομα συμμετέχει σε παροιμίες όπως το «Περιγέλα το Νικόλα, ώσπου να μπεις στο λιμιώνα» και «Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει».

 



Στα Αρμένικα συναντάται ως Νικοχάγιος, στα Βουλγάρικα ως Νικολάι, στα Ιταλικά Νικολό, στα Ούγγρικα Μίκλος και Μίξα και στα Σουηδικά Νίκλας, Κάι, Κλος και Κλας.

 



Είναι πολιούχος πολλών ελληνικών πόλεων, όπως ο Βόλος, ο Σύρος, η Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη, η Σητεία κ.α.

Πέρα από προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται σε διάφορες περιοχές προστάτης των παιδιών, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των κλεφτών που το μετάνιωσαν ή όσων κατηγορήθηκαν άδικα, των κατασκευαστών βαρελιών και των εμπόρων.

 

Νικόλαος Δάνδολας ήταν το πραγματικό όνομα του θρύλου των καζίνο Nick the Greek, ο οποίος λέγεται πως πριν φύγει από τη ζωή έπαιζε πόκερ οκτώ μέρες συνεχόμενα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v